Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserPassiv rygning i barndommen øger risikoen for leddegigt som voksen

Børn, der udsættes for passiv rygning, har senere i livet en større risiko for at blive ramt af leddegigt.

Det viser en ny undersøgelse fra Université Paris-Sud, Villejuif, i Frankrig, hvor forskere siden 1990 har fulgt næsten 100.000 franske kvinder.

Ialt 98.995 kvinder besvarede hvert andet-tredje år spørgeskemaer om sygdom, livsstil og miljøfaktorer i deres liv. Leddegigtdiagnoser blev indsamlet i tre efterfølgende spørgeskemaer, der også afklarede, om kvinderne fik en gigt-specifik medicin.

Leddegigt er en af ​​de hyppigste autoimmune sygdomme og mistænkes at skyldes gener, der påvirkes af miljøfaktorer, - faktorer, som kan fremkalde forandringer i nogle væv (for eksempel i lungerne). Denne udløsning af ændringer ved interaktion mellem gener og miljøfaktorer kan forekomme årtier før sygdommens fremkomst.

Resultaterne af undersøgelsen bekræftede, at voksenalderens rygning var forbundet med en øget risiko for arthritis. Derudover havde nuværende og tidligere rygere, der også havde været udsat for passiv rygning i barndommen, en højere risiko for leddegigt end dem, der ikke blev udsat som børn. Dertil kom at leddegigt begyndte tidligere hos rygere udsat for passiv rygning i barndommen. Dataene antydede også, at selv hos ikke-rygere havde passiv eksponering for tobak i barndommen en tendens til at øge risikoen for leddegigt, hvor stigningen på 40 procent er den samme som den øgede risiko ved regelmæssig rygning i voksenalderen.

Sammenfattende er passiv eksponering for tobak i barndommen forbundet med øget risiko for leddegigt og tidligere optræden af sygdommen hos især voksne rygere. Men undersøgelsen antyder også for første gang, at passiv eksponering for tobak i barndommen også kan øge risikoen for gigt hos voksne, som aldrig har røget.

"Der er behov for yderligere undersøgelser for at undersøge, om denne øgede risiko også primært er observeret hos personer, der bærer genet, som øger risikoen for leddegigt, hvilket er meget sandsynligt med hensyn til tobak," siger dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology.

Skarp kritik: Derfor stiger forbruget af ICS trods anbefalinger

I Region Hovedstadens primære sektor er det samlede forbrug af inhalationssteroider til patienter med KOL steget to procent fra 2017 til 2018. Det er sket på trods af, at Sundhedsstyrelsen med den Nationale Rekommandationsliste (NRL) i 2017 anbefalede sundhedspersonalet at bruge mindre ICS til denne patientgruppe.

Ekspert om mulige besparelser: Vi bør se på ICS/LABA-forbruget

Indsatser for Rationel Farmakologi (IRF) i Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at sundhedsvæsenet potentielt kan spare op mod 13 millioner kroner, såfremt patienter med KOL skifter brugen af tiotropiumbromid fra Boehringer Ingelheims Spiriva ud med Tevas Braltus.

Professor vil debattere om røntgen skal udfases ved lungekræftdiagnostik

Er det på tide at udfase røntgenbillede som diagnostisk hjælpemiddel, når der er mistanke om lungekræft? Det spørgsmål stiller fhv. formand for Kræftens Bekæmpelse professor Frede Olesen i et oplæg på et debatarrangement om det multidisciplinære samarbejde omkring lungekræft på Vejle Sygehus den 29. april.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter