Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Passiv rygning i barndommen øger risikoen for leddegigt som voksen

Børn, der udsættes for passiv rygning, har senere i livet en større risiko for at blive ramt af leddegigt.

Det viser en ny undersøgelse fra Université Paris-Sud, Villejuif, i Frankrig, hvor forskere siden 1990 har fulgt næsten 100.000 franske kvinder.

Ialt 98.995 kvinder besvarede hvert andet-tredje år spørgeskemaer om sygdom, livsstil og miljøfaktorer i deres liv. Leddegigtdiagnoser blev indsamlet i tre efterfølgende spørgeskemaer, der også afklarede, om kvinderne fik en gigt-specifik medicin.

Leddegigt er en af ​​de hyppigste autoimmune sygdomme og mistænkes at skyldes gener, der påvirkes af miljøfaktorer, - faktorer, som kan fremkalde forandringer i nogle væv (for eksempel i lungerne). Denne udløsning af ændringer ved interaktion mellem gener og miljøfaktorer kan forekomme årtier før sygdommens fremkomst.

Resultaterne af undersøgelsen bekræftede, at voksenalderens rygning var forbundet med en øget risiko for arthritis. Derudover havde nuværende og tidligere rygere, der også havde været udsat for passiv rygning i barndommen, en højere risiko for leddegigt end dem, der ikke blev udsat som børn. Dertil kom at leddegigt begyndte tidligere hos rygere udsat for passiv rygning i barndommen. Dataene antydede også, at selv hos ikke-rygere havde passiv eksponering for tobak i barndommen en tendens til at øge risikoen for leddegigt, hvor stigningen på 40 procent er den samme som den øgede risiko ved regelmæssig rygning i voksenalderen.

Sammenfattende er passiv eksponering for tobak i barndommen forbundet med øget risiko for leddegigt og tidligere optræden af sygdommen hos især voksne rygere. Men undersøgelsen antyder også for første gang, at passiv eksponering for tobak i barndommen også kan øge risikoen for gigt hos voksne, som aldrig har røget.

"Der er behov for yderligere undersøgelser for at undersøge, om denne øgede risiko også primært er observeret hos personer, der bærer genet, som øger risikoen for leddegigt, hvilket er meget sandsynligt med hensyn til tobak," siger dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology.

Middel mod søvnapnø og narkolepsi godkendt i EU

Sunosi (solriamfetol) er blevet godkendt af EU som middel til at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne (EDS) hos voksne med narkolepsi (med eller uden kataplexi) eller obstruktiv søvnapnø.

Medicinrådet godkender human alfa-1-antitrypsin

Medicinrådet har netop godkendt human alfa-1-antitrypsin (Respreeza og Prolastina) som henholdsvis vedligeholdelsesbehandling og langvarig supplerende behandling af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel.

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder. 

Medicinrådet opretter fagudvalg for type 2-diabetes

For første gang skal Medicinrådet have et fagudvalg for type 2-diabetes. Det nye fagudvalg skal bl.a. bistå Medicinrådet i at udvikle en ny vejledning til behandling af type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter