Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
Illustration af en neutrofil cellemembrane-dækket nanopartikel.

Nanosvampe belagt med neutrofiler neutraliserer gigt-problemer

Nanosvampe dækket af neutrofile cellemembraner kan absorbere og neutralisere en række proteiner, der er med til at udvikle leddegigt.

Det viser museforsøg fra University of California San Diego, hvor forskere tidligere har udviklet røde blodcelle nanosvampe til bekæmpelse og forebyggelse af MRSA infektioner og makrofag nanosvampe til behandling og håndtering af sepsis.

Nu er det også lykkedes forskerne med injektioner af disse nanosvampe effektivt at behandle alvorlig leddegigt i to musemodeller.

Tidlig injektion af nanosvampene forhindrede også sygdommen i at udvikle sig.

"Nanosvampe er et nyt behandlingparadigme for at blokere patologiske molekyler fra at udløse sygdom i kroppen," siger seniorforfatter Liangfang Zhang, der er en nanoingeniør og professor ved UC San Diego Jacobs School of Engineering.

"I stedet for at skabe behandlinger for at blokere et par specifikke typer af patologiske molekyler, udvikler vi en platform, der kan blokere et bredt spektrum af dem, og på den måde kan vi behandle og forebygge sygdommen mere effektivt og effektivt," siger Zhang, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Nature Nanotechnology.

De nye nanosvampe er nanopartikler af bionedbrydelig polymer belagt med neutrofile cellemembraner, en type hvid blodcelle.

Neutrofiler er blandt immunsystemets første respondenter mod invaderende patogener. De er også kendt for at spille en rolle i udviklingen af ​​leddegigt, der forårsager smertefuld betændelse i leddene og i sidste ende kan føre til beskadigelse af brusk og knoglevæv.

Når leddegigt udvikler sig, producerer celler i leddene inflammatoriske proteiner kaldet cytokiner. Frigivelse af cytokiner signalerer til neutrofiler, at de skal komme ind i leddene. Her binder cytokiner sig til receptorer på neutrofilernes overflader, for der at aktiverer dem til at frigive flere cytokiner, som igen trækker flere neutrofiler til leddene osv. osv.

Nanosvampene rammer denne inflammatoriske kaskade hårdt ved at fungere som små neutrofile lokkeduer, der opfanger cytokinerne og stopper dem i at tiltrække neutrofiler til leddene, hvilket reducerer inflammation og ledskader.

Disse nanosvampe er således et lovende alternativ til de nuværende behandlinger for leddegigt. Noget medicin med monoklonale antistoffer har f.eks. hjulpet patienterne med at håndtere symptomer på sygdommen, men de neutraliserer kun specifikke typer af cytokiner. Dette er ikke tilstrækkeligt til at behandle sygdommen, siger Zhang, fordi der er så mange forskellige typer af cytokiner og involverede patologiske molekyler.

"Neutralisering af kun en eller to typer er ikke effektiv nok. Så vores tilgang er at tage neutrofile cellemembraner, som naturligt har receptorer til at binde alle disse forskellige typer cytokiner og bruge dem til at styre en hel population af inflammatoriske molekyler," siger Zhang.

"Denne strategi fjerner behovet for at identificere specifikke cytokiner eller inflammatoriske signaler i processen. Ved hjælp af hele neutrofile cellemembraner afbryder vi alle disse inflammatoriske signaler på én gang," siger en anden Zhang med fornavnet Qiangzhe, der er studerende ved professor Liangfang Zhangs forskningsgruppe ved UC San Diego.

De neutrofile nanosvampe er baseret på en metode, hvor de først adskiller neutrofiler fra blod for bagefter at behandle cellerne i en opløsning, der får dem til at svulme og briste, så de udskilles fra membranerne, som så bliver brudt op i meget mindre stykker. Ved at blande dem med kugleformede nanopartikler fremstillet af bionedbrydelig polymer smeltede neutrofile cellemembraner sig fast på nanopartiklerens overflader.

"En af de store udfordringer ved dette arbejde var at strømline hele processen, fra at isolere neutrofiler fra blod til at fjerne membranerne og gøre processen mere gentagelig. Vi brugte meget tid på at finde ud af dette og til sidst at skabe en konsekvent neutrofil nanosvamp produktionslinje," siger Qiangzhe Zhang.

I musemodeller af svær leddegigt førte indsprøjtning af nanosvampene i betændte led til nedsat hævelse og beskyttede brusk mod yderligere skader. Nanosvampene klarede sig lige så godt som behandlinger, hvor mus fik en høj dosis monoklonale antistoffer.

Nanovampene fungerede også som forebyggende behandling, når de blev givet forud for induktion af sygdommen i en anden gruppe mus.

Professor Liangfang Zhang advarer om, at nanosvampene ikke eliminerer sygdommen.

"Vi er dybest set i stand til at håndtere sygdommen, den er ikke helt væk, men hævelsen er stærkt reduceret og bruskskader minimeres," siger han.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter