Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Børnegigt forværres måske af mangel på D-vitamin

Juvenil idiopatisk arthritis (JIA) - også kaldet børnegigt - kan måske skyldes eller forstærkes af for lidt sol og deraf lavt niveau af D-vitamin i blodet.

Det antyder en ny analyse fra University of Saskatchewan i Canada, hvor forskere har gennemgået 38 studier af børnegigt fra hele verden for at sammenligne D-vitamin niveauer og risikoen for børnesygdommen.

Resultaterne viste, at hos 84 procent af de ramte børn var indeholdet af D-vitamin lavere end anbefalet og at risikoen for såvel lavt D-vitamin-niveau og aktiv sygdom var større i nordlige lande som Canada og Norden.

I Canada er gigt blandt de mest almindelige kroniske sygdomme i barndommen. Anslået tre ud af 1.000 canadiske børn (mere end 20.000 i alt) har gigt.

Ifølge gigtforeningen lever omkring 1.200 børn i Danmark med børnegigt, og hvert år får omtrent 120 piger og drenge konstateret sygdommen. Mange af børnene er under fem år, og de fleste er piger.

Forekomsten af ​​børnegigt varierer på verdensplan.

Geografiske forskelle i hyppigheden af ​​børnegigt kan skyldes genetiske, etniske, miljømæssige og livsstilsmæssige påvirkninger. Årsagen til gigt hos børn er ukendt, men interaktionen mellem genetiske og miljømæssige faktorer menes at være vigtig.

D-vitamin er afgørende for knoglerne og for regulering af kroppens immunologiske og inflammatoriske funktioner. Kroppens niveau af D-vitamin påvirkes også af genetiske faktorer, hudtoner og tøj, der påvirker hudens eksponering for sollys samt indtagelse af D-vitamin gennem kosten.

Miljøvariationer i eksponering for ultraviolet B-stråling (UVB) fra sollys, som er nødvendig for at aktivere D-vitamin i kroppen, påvirkes af breddegrad og sæson.

Den canadiske analyse viste en sammenhæng mellem D-vitaminstatus og leddegigtaktivitet, da børn med lavere D-vitaminindhold havde mere aktiv leddegigt.

Forskerne mener, at deres analyse delvis kan forklare forekomsten og sværhedsgraden af børnegigt i barndommen i visse nordlige samfund.

Analysen tyder på, at en plan for børn med JIA bør omfatte optimale niveauer af D-vitamin gennem en kombination af fornuftig udsættelse for sol, kost og kosttilskud, når det kræves.

Specialist advarer mod overforbrug af depotsteroid til allergisk rhinitis

I højsæsonen for pollen-udløst allergisk rhinitis stiger forbruget af depotsteroid betragteligt i Danmark - og endda mere end i andre lande. Årsagen skal ifølge Charlotte Ulrik, speciallæge i lungemedicin, findes i, at patienternes allergi-symptomer for ofte bliver behandlet med systemisk kortikosteroid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter