Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Børnegigt forværres måske af mangel på D-vitamin

Juvenil idiopatisk arthritis (JIA) - også kaldet børnegigt - kan måske skyldes eller forstærkes af for lidt sol og deraf lavt niveau af D-vitamin i blodet.

Det antyder en ny analyse fra University of Saskatchewan i Canada, hvor forskere har gennemgået 38 studier af børnegigt fra hele verden for at sammenligne D-vitamin niveauer og risikoen for børnesygdommen.

Resultaterne viste, at hos 84 procent af de ramte børn var indeholdet af D-vitamin lavere end anbefalet og at risikoen for såvel lavt D-vitamin-niveau og aktiv sygdom var større i nordlige lande som Canada og Norden.

I Canada er gigt blandt de mest almindelige kroniske sygdomme i barndommen. Anslået tre ud af 1.000 canadiske børn (mere end 20.000 i alt) har gigt.

Ifølge gigtforeningen lever omkring 1.200 børn i Danmark med børnegigt, og hvert år får omtrent 120 piger og drenge konstateret sygdommen. Mange af børnene er under fem år, og de fleste er piger.

Forekomsten af ​​børnegigt varierer på verdensplan.

Geografiske forskelle i hyppigheden af ​​børnegigt kan skyldes genetiske, etniske, miljømæssige og livsstilsmæssige påvirkninger. Årsagen til gigt hos børn er ukendt, men interaktionen mellem genetiske og miljømæssige faktorer menes at være vigtig.

D-vitamin er afgørende for knoglerne og for regulering af kroppens immunologiske og inflammatoriske funktioner. Kroppens niveau af D-vitamin påvirkes også af genetiske faktorer, hudtoner og tøj, der påvirker hudens eksponering for sollys samt indtagelse af D-vitamin gennem kosten.

Miljøvariationer i eksponering for ultraviolet B-stråling (UVB) fra sollys, som er nødvendig for at aktivere D-vitamin i kroppen, påvirkes af breddegrad og sæson.

Den canadiske analyse viste en sammenhæng mellem D-vitaminstatus og leddegigtaktivitet, da børn med lavere D-vitaminindhold havde mere aktiv leddegigt.

Forskerne mener, at deres analyse delvis kan forklare forekomsten og sværhedsgraden af børnegigt i barndommen i visse nordlige samfund.

Analysen tyder på, at en plan for børn med JIA bør omfatte optimale niveauer af D-vitamin gennem en kombination af fornuftig udsættelse for sol, kost og kosttilskud, når det kræves.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter