Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserRygestop kan bremse udviklingen af leddegigt

Holder leddegigt-patienter op med at ryge kan de reducere deres risiko for at udvikle den mere alvorlige form af sygdommen kaldet seropositiv leddegigt.

Det antyder en ny undersøgelse fra Brigham and Women's Hospital, der på baggrund af data fra de store Nurses Health studies med flere hundrede tusinde deltagende sygeplejersker, har undersøgt resultaterne af rygestop.

"Vores undersøgelse er den første, der viser, at en adfærdsændring kan reducere risikoen for seropositiv leddegigt. Risiko handler ikke kun om gener og uheld - der er en modificerbar miljøkomponent, der medvirker til udbruddet af denne sygdom og en chance for nogle mennesker at reducere deres risiko eller endda forhindre leddegigt," siger undersøgelsens medforfatter dr. Jeffrey Sparks fra ​​Division of Reumatology, Immunology and Allergy ved Brigham. Undersøgelsen er bragt i tidsskriftet Arthritis Care & Research.

Undersøgelsen er baseret på data fra den oprindelige Nurses Health Study, der blev startet i 1976, og Nurses Health Study II, en anden kohorte, der blev oprettet i 1989. Begge grupper omfatter registrerede sygeplejersker fra hele USA, som har udfyldt sundhedsundersøgelser hvert andet år med spørgsmål, der indeholdt oplysninger om rygning og helbredstilstand.

Blandt mere end 230.000 deltagere i denne analyse identificerede forskerne 1.528, der udviklede leddegigt. Forskerholdet var især interesseret i de 969 "seropositive" (i modsætning til "seronegative") tilfælde. Patienter med seropositiv leddegigt har autoantistoffer relateret til leddegigt, og har generelt mere alvorlige sygdomsproblemer, herunder almindelige deformiteter og invaliditet.

Risikoen for seropositiv leddegigt begyndte at falde omkring fem år efter, at kvinderne holdt op med at ryge og fortsatte med at falde endnu mere med tiden.

Deltagere, der stoppede for altid, reducerede deres risiko for seropositiv leddegigt med 37 procent efter 30 år. Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem seronegativ leddegigt og rygning og føjede yderligere beviser til teorien om, at seronegativ og seropositiv leddegigt kan være to forskellige sygdomme med forskellige risikofaktorer.

"En af lektionerne her er, at det kræver vedvarende rygestop at høste den fulde fordel," siger Sparks.

"Mens rygestop for andre sygdomme, som kardiovaskulær sygdom, kan give en mere øjeblikkelig virkning, ser vi her fordele i årtier senere for dem, der holder op med at ryge permanent."

Mens de biologiske mekanismer, der forbinder rygning og udvikling af leddegigt er uklare, mener Sparks og andre, at rygning kan påvirke en præklinisk sygdomsproces, der fører til dannelse af leddegigt-relaterede autoantistoffer og forøger inflammation.

Forskerne vil nu udvide deres undersøgelser til at omfatte mænd og interventionsforsøg blandt aktive rygere for at se om det er muligt at forhindre dannelsen af ​​leddegigt-relaterede autoantistoffer og udviklingen af sygdom blandt patienter med øget risiko.

Skarp kritik: Derfor stiger forbruget af ICS trods anbefalinger

I Region Hovedstadens primære sektor er det samlede forbrug af inhalationssteroider til patienter med KOL steget to procent fra 2017 til 2018. Det er sket på trods af, at Sundhedsstyrelsen med den Nationale Rekommandationsliste (NRL) i 2017 anbefalede sundhedspersonalet at bruge mindre ICS til denne patientgruppe.

Ekspert om mulige besparelser: Vi bør se på ICS/LABA-forbruget

Indsatser for Rationel Farmakologi (IRF) i Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at sundhedsvæsenet potentielt kan spare op mod 13 millioner kroner, såfremt patienter med KOL skifter brugen af tiotropiumbromid fra Boehringer Ingelheims Spiriva ud med Tevas Braltus.

Professor vil debattere om røntgen skal udfases ved lungekræftdiagnostik

Er det på tide at udfase røntgenbillede som diagnostisk hjælpemiddel, når der er mistanke om lungekræft? Det spørgsmål stiller fhv. formand for Kræftens Bekæmpelse professor Frede Olesen i et oplæg på et debatarrangement om det multidisciplinære samarbejde omkring lungekræft på Vejle Sygehus den 29. april.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter