Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskning får international pris for at skabe værdi for slidgigtpatienter

Træning som behandling af slidgigt har god effekt. Det har forskning for længst fastslået. Alligevel har det været længe om at slå igennem i det etablerede danske sundhedssystem.

Som konsekvens har forskere fra Syddansk Universitet valgt en mere utraditionel tilgang: De har de sidste seks år inviteret fysioterapeuter fra kommuner og klinisk praksis på et todages kursus i træning og uddannelse i slidgigt (artrose). Målet er at skabe værdi for patienterne. For det initiativ har de nu modtaget en international pris.

Det kan være meget smertefuldt at have slidgigt i knæ og hofter. Men det er muligt at mindske smerterne, hvis man følger det rette træningsprogram - og samtidig kan det pressede sundhedsvæsen formentlig spare penge på færre sygemeldinger. For patienterne kan effektiv og målrettet træning betyde et mindre forbrug af smertestillende medicin, ligesom de kan opnå bedre funktionsniveau og livskvalitet.

Det fastslår forskerne bag projekt GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark) professor Ewa Roos og lektor Søren Thorgaard Skou ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet. Siden 2013 har de arbejdet med at udbrede projekt GLA:D – et program bestående af otte ugers træning for patienter med knæ- og hofte-slidgigt. Det arbejde vækker nu international opsigt, og projektet har netop i påsken modtaget en international pris - Value Based Health Care (VBHC) Prize - en pris som uddeles af Value Based Health Care Center Europe og gives til nytænkende sundhedsprojekter, der i bemærkelsesværdig grad sætter patienter fremfor systemer i centrum. 

En utraditionel tilgang

Ifølge Søren Thorgaard Skou er der rigtig meget god forskning, som ikke kommer ud i klinisk praksis – eller også går der rigtig mange år, inden det sker. Netop derfor har de valgt en lidt utraditionel tilgang:

”Vi ved med sikkerhed, at træning har en effekt på slidgigtpatienters smerter og funktion. Men ikke desto mindre, så var det tidligere kun en ud af tre patienter i klinisk praksis, som fik tilbuddet. Vi har derfor valgt at tage en del af ansvaret for at implementere forskningen i klinisk praksis og inviterer primært fysioterapeuter fra kommuner og privat praksis indenfor på Syddansk Universitet for at gennemgå et todages kursus i træning af slidgigtpatienter. De får på den måde en værktøjskasse, som de kan tage med hjem og gennem et otteugers evidensbaseret trænings- og uddannelsesprogram skabe værdi for patienterne. Man kan sige, at vi ved den lidt utraditionelle tilgang har ’bypasset’ det etablerede sundhedssystem – i hvert fald for en periode.”

Et projekt som lægerne stoler på

Forskerne ser i øjeblikket også en stigende opmærksomhed fra de danske praktiserende læger. Måske betinget af, at Søren Thorgaard Skou og professor Ewa Roos gentagne gange er inviteret til ’Lægedage’ for at fortælle om og skabe opmærksomhed omkring projekt GLA:D. 

”Tidligere fornemmede vi hos lægerne en frygt for, hvad de henviste patienterne til. Men i dag får vi positive tilbagemeldinger - og GLA:D er i stigende grad et projekt, som lægerne stoler på. De ved, hvad de får, når de giver patienterne en henvisning,” fortæller Søren Thorgard Skou.

Tilbagemeldingerne fra patienterne er ligeledes positive, fortæller Søren Thorgaard Skou:

”Det går dem typisk bedre. De har færre smerter og bedre funktion efter de otte ugers program - og effekten er der også efter de 12 måneder. Det tyder på, at patienterne fortsætter med den træning, som de har lært, fordi det giver værdi for dem.”

I øjeblikket er forskerne bag GLA:D sammen med professor Jakob Kjellberg fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd) i gang med at se nærmere på de sundhedsøkonomiske aspekter af projektet.

Fakta om GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark)

GLA:D er otte-ugers evidensbaseret træning og uddannelse til patienter med knæ- og hofte-slidgigt leveret af specialuddannede fysioterapeuter over hele Danmark.

GLA:D har medført lavere smerte og bedre funktion hos knæ- og hoftepatienter - og færre der tager smertestillende medicin og er sygemeldte blandt de mere end 40.000 patienter, der indtil nu har deltaget i projektet.

Canada, Australien, Kina og Schweiz er i gang med at implementere GLA:D, og et nyt initiativ - GLA:D Ryg - skal sikre, at også den store gruppe af patienter med rygsmerter kan få gavn af træning og uddannelse.

Læs mere om GLA:D på www.glaid.dk

GLA:D modtog VBHC-prisen foran mere end 170 andre indstillede projekter fra hele verden. Læs mere om VBHC-prisen her: http://vbhcprize.com/

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter