Mysteriet om Statens Serum Instituts tal for indlagte

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forxiga forebygger udvikling af type 2-diabetes hos hjerte- og nyresyge

Forxiga (dapagliflozin) reducerer risikoen for at udvikle type 2-diabetes med en tredjedel blandt personer med nyre- eller hjertesygdom. 

Det konkluderer forskere i et nyt dansk-internationalt studie publiceret i The Lancet

Nyresygdom eller hjertesygdom er koblet med øget risiko for at få type 2-diabetes. Men det modvirker behandling med SGLT2-hæmmeren dapagliflozin altså.

Studiet viser, at daglig behandling med stoffet dapagliflozin kan mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 33 procent. 

”Stoffet anvendes primært til at behandle nyre- og hjertesygdom, så at det også kan forebygge type 2-diabetes er en tillægsgevinst. Det er første gang, et studie viser, at en SGLT2-hæmmer kan have den effekt,” udtaler professor Peter Rossing i en nyhed fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC). Han er forskningsleder og overlæge på SDCC og står bag studiet sammen med internationale kolleger. 

Studiet er et randomiseret kontrolleret studie baseret på data fra godt 4000 deltagere med nyre- eller hjertesygdom. En gruppe deltagere modtog 10 mg dapagliflozin om dagen, mens en anden gruppe modtog placebo. 

Selvom studiet ikke har undersøgt, om dapagliflozin kan forebygge type 2-diabetes blandt raske personer i risiko for at udvikle sygdommen, ser Peter Rossing interessante perspektiver i resultatet. 

”Normalt vil vi altid starte med at anbefale livsstilsændringer inden for eksempelvis kost og motion, men når de ikke lykkes, kan man overveje medicin. Her vil det være positivt at have endnu en forebyggende behandlingsmulighed,” siger Peter Rossing  Han understreger, at der er behov for flere studier, før dapagliflozin kan bruges bredt som forebyggende behandling mod type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter