Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


DSAM-formand om Wegovy-lancering i Danmark: Sundhedsmæssigt har det en begrænset effekt

Præparatet Wegovy er i dag sendt på markedet i Danmark uden tilskud fra staten til behandling af svær overvægt. Praktiserende læger skal lave en klar kontrakt og en ærlig dialog med borgeren, inden de udskriver en recept på det, mener formanden for DSAM, Bolette Friderichsen.

Resultater fra det omfangsrige forskningsprogram STEP viser et gennemsnitligt og vedvarende vægttab på 17-18 procent efter at have været i behandling i 68 uger med den såkaldte GLP-1-receptor agonist fra Novo Nordisk, hvis aktive stof semaglutid allerede er godkendt i lavere doser som Novo Nordisk-præparaterne Ozempic og Rybelsus imod diabetes som et alternativ til det klassiske diabetespræparat metformin.

Men det er også kilo, der let kommer tilbage, påpeger Bolette Friderichsen, der er formand for DSAM og har lægepraksis i Hobro.  ”Det er mange penge at bruge. Og hvad enten du er rig eller fattig, har det en sundhedsmæssig begrænset effekt,” siger hun.

Hun tilføjer:

”Det er rigtigt, at semaglutid i mindre doser (Ozempic) har vist at reducere risiko for hjerte-kar sygdomme hos mennesker med diabetes, men der er ikke påvist den samme effekt hos mennesker uden diabetes, der bare er overvægtige.”  

Wegovy sælges i tre doser. Den mindste på 1 milligram koster 47 kroner per dag. Den største på 2,4 milligram koster 85 kroner per  dag. Det er en behandling, der skal stå på så længe, man ønsker at bibeholde vægttabet, forklarer Bolette Friderichsen.  

”De her midler udrydder ikke noget på samme måde, som eksempelvis antibiotika udrydder bakterier. Effekten er forbigående, og det skal man tale åbent med patienterne om. Det aktive stof giver mæthedsfornemmelse og mindre lyst til mad. I de studier, vi har set, er der et relativ højt vægttab, men vægttabet vil variere, og man vil nå et plateau. Hvad enten du er rig eller fattig, vil den sundhedsmæssige effekt være begrænset. Nogle vil have pengene, og nogle vil måske kunne få tilskud via sundhedsforsikring og sige til lægen: ’Skriv bare recepten, så finder jeg en betaling’. Men hvis man ikke har mange penge, kan de måske bruges bedre,” siger Bolette Friderichsen.

Er det ikke sådan med rigtig meget medicin, at effekten ophører, hvis man stopper med at tage det? Ud fra den logik er der vel meget medicin, som vi kan problematisere?

”Der findes forskellig slags medicin, som kan ændre dit udseende. i USA er der mennesker med sort hud, der frivilligt betaler for medicinske blegemidler for at se mere hvide ud. Det er også livslang behandling. Er sort hud så en kronisk sygdom? ”

Men hvad med eksempelvis knogleskørhed, hvor man også skal spise medicin for at bevare effekten, det er der vel ingen, der afskriver af den grund?

”Medicin mod knogleskørhed forebygger knoglebrud. Men medicin mod fedme forebygger ikke andet end fedme,” svarer Bolette Friderichsen. 

Kold skulder fra Medicintilskudsnævnet

Bolette Friderichsen er ikke i tvivl om, at der i den kommende tid vil komme mange henvendelser til almen praksis angående Wegovy. Også fordi sundhedsmedier som Medicinsk Tidsskrift og også bredere medier som DR og Jyllands-Posten skriver om det nye lægemiddel. Behandlingen er godkendt til personer med et BMI på over 30 eller et BMI på mellem 27 og 30 og mindst én vægtrelateret sygdom.

”Modsat fedmeoperation så er dette også indregistreret til brug for andre end de svært overvægtige, da den medicinske behandling er reversibel. Vi henviser først til fedmeoperation, når BMI er ved massiv overvægt omkring 40 eller 50. En eventuel skadevirkning ved medicinen vil i modsætning til operation være forbigående. Men samfundsmæssigt er budskabet også klart: At man ikke vil kaste penge efter det,” siger Bolette Friderichsen med henvisning til Medicintilskudsnævnets kolde skulder til Wegovy.

I et mødereferat, der blev offentliggjort i juni, skrev Medicintilskudsnævnet, at det ikke vurderer, at prisen på semaglutid 2,4 mg står i rimeligt forhold til den behandlingsmæssige værdi for personer med overvægt og komorbiditeter såsom diabetes eller svær overvægt.

Det er anden gang, nævnet har afvist at anbefale et tilskud til lægemidlet. Første gang var i januar 2022, og siden da har Novo Nordisk givet et høringssvar, som nævnet har drøftet uden at ændre holdning.

Vil hellere snakke om sundhed end om overvægt

DSAM-formand forventer, at det er mennesker med moderat overvægt, som praktiserende læger vil møde flest af, når de læser om stoffet i medierne og derefter booker en lægetid, også fordi der er langt flere af dem end mennesker med svær overvægt. 900.000 danskere lever ifølge Novo Nordisk med svær overvægt.

”De tror måske, at vægttab vil medføre en masse godt i deres liv. Mange har prøvet forskellige kure, men tager kiloene på igen, ikke på grund af dårlig moral, men fordi vores biologi er sådan indrettet, at kroppen altid vil forsøge at genetablere den vægt, man har tabt sig fra. Fedme er stigmatiserende i vores samfund, men elevatorvægt er faktisk mere sundhedsskadelig end stabil, moderat overvægt. Det er samfundet, der sygeliggør den her gruppe mennesker, så de skal bruge et produkt som det her resten af deres liv. Det er den forkerte vej at gå. Vi bliver nødt til at se i øjnene, at folk fra naturens side har forskellige størrelser, lige som folk har forskellige farver og køn. I stedet for at sygeliggøre det skal vi i højere grad acceptere, at det er ok at være tyk.Vi skal i stedet se på, hvorfor vi har den her fedmeepidemi, som er i gang: Usunde fødevarer er de billigste, og vi reducerer hele tiden, hvor meget vi skal bevæge os. Der skal strukturelle tiltag til i stedet for, at man gør det til et individuelt problem,” siger Bolette Friderichsen.

Stoffer som højdosis semaglutid fungerer bedst i kombination med en diæt, påpeger DSAM-formanden, og her ser Bolette Friderichsen et andet fundamentalt problem ved hele tilgangen til vægttab frem for et fokus på sundhed og livskvalitet. ”Hvis du er indforstået med kalorierestriktion, kommer det med en pris: Mange får gener i form af glemsomhed, irritabilitet og energiunderskud. Man gider ikke rejse sig. Man risikerer at tabe muskelmasse, fordi man ikke magter at træne. Det er bivirkninger, man skal have med, og som går ud over ens livskvalitet. Mange er bedre stillet ved at acceptere den vægt, de har.”

Praktiserende læger bør derfor være omhyggelige, når de fremover møder mennesker i deres konsultation med ønske om at få udskrevet recept på Wegovy, så han eller hun går ind i behandlingen med åbne øjne, mener hun.

”Hvad vil borgeren opnå? Er det realistisk? Måske er det bedre at sætte et mål om at opnå øget sundhed med andre metoder, som eksempelvis  motion, sund kost og rygestop. Vi skal væk fra at tale om fedme og i stedet om sundhed, ” siger Bolette Friderichsen.

Vil du slet ikke anerkende fedme som en sygdom, og at der kan være store sundhedsrisici ved at have meget overvægt?

”Fedme er en risikofaktor for sygdom. Det gør det ikke til en sygdom i sig selv. Og vægtreduktion ændrer ikke ved overdødeligheden. Det er snarere din udgangsvægt, der betyder noget for din prognose. Men det kan selvfølgelig være, vi ender med en samfundsmæssig kontrakt med hinanden om, at fedme er en kronisk sygdom, men det håber jeg ikke,” svarer Bolette Friderichsen. 

Kan have sin berettigelse i afgrænsede medicinske situationer

Bolette Friderichsen medgiver dog også, at der kan være tilfælde, hvor et præparat som Wegovy kan gøre en positiv forskel.

”Der kan være tale om midlertidige vægttab, hvor det her kan give mening. I medicinske situationer kan der være grund til et midlertidigt vægttab. Nu får du som patient en periode på et antal år, hvor du får det her præparat og derfor vil veje mindre. Det kan du bruge til at få startet på den træning, der kan nedbringe slidgigt, som ellers er svær at igangsætte, når du bærer på for mange kilo. Det er en kontrakt med patienten, der har et klart formål, men det kræver opfølgning og en klar forhandling. Et tidsvindue.”

Hun fortsætter:

”Også en planlagt operation kan gøre, at man kortvarigt har gevinst ved et vægttab. Også ved ønsket om graviditet hos en ung kvinde med overvægt. Her kan man også forestille sig, at en periode med vægttab kan forbedre chancerne for at blive gravid. Men det skal være klart i den slags tilfælde, hvad formålet er,” gentager Bolette Friderichsen.