Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

God compliance kræver god uddannelse af patienterne

En af de store udfordringer i behandlingen af AD er overholdelse af behandlingsregimet. Især når det gælder de topikale corticosteroider, hvor mange patienter holder igen af frygt for bivirkninger, fortæller ledende overlæge ved Dermatologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Mette Deleuran.

Det er veldokumenteret, at topikale corticosteroider er effektive mod atopisk eksem, men i den kliniske hverdag er den store udfordring ofte compliance. Problemet bekræftes i nyere studier, der viser, at der stadig er en del corticofobi hos familier, fortæller Mette Deleuran.

"Der er ingen tvivl om, at vi har en stor pædagogisk udfordring med at informere både børnene og deres forældre og gøre dem trygge ved at bruge TCS-behandling,” siger hun i forbindelse med Medicinske Tidsskrifters Post-EADV-webinar, der beskæftigede sig med highlights fra det virtuelle EADV 2020. Webinaret have fokus på atopisk eksem.

Flere faktorer spiller ind i frygten

I de nyeste anbefalinger vedrørende AD fra ETFAD (European Task Force on Atopic Dermatitis) bliver det også konstateret, at fejlslagen behandling af AD som regel skyldes for dårlig compliance. Faktorer, der påvirker den manglende overholdelse af behandlingen, handler om patientens overbevisninger, manglende effekt af behandlingen, hvordan den gives, og om sygdommen er kronisk. Desuden spiller forholdet mellem patient og læge ind, herunder hvor lang tid lægen har til patienten, og i hvilken grad beslutningerne tages i fællesskab. ETFAD fremhæver en række strategier for at få flere patienter til at passe behandlingen. Strategierne spænder fra udlevering af skriftlige handlingsplaner, minimering af omkostningerne ved behandling, regelmæssige opfølgningsbesøg og påmindelser til forenkling af recepter og patientuddannelse. 

Sådan bruges TCS sikkert

en folder fra ETFAD målrettet patienterne gør eksperter meget ud af at forklare, hvad topikale steroider er, og hvordan man bruger dem sikkert. Her fastslås det, at topikale steroider både er meget effektive og sikre, men også at mange patienter er nervøse for at bruge dem for meget.

Det understreges, at man skal skelne mellem steroider, der skal smøres på huden (topikale) og dem, der skal indtages i form af piller, hvor topikale er langt mere sikre end de orale, da de smøres direkte på eksemet frem for at påvirke hele kroppen. Bivirkningerne af de topikale steroider er meget sjældne, hvis man bruger dem efter lægens anvisning, hedder det. Og vil man som voksen undgå bivirkninger af en af de mere potente topikale behandlinger, kommer folderen med to gode råd. Det ene lyder, at de topikale steroider ikke bør påføres i ansigtet hver dag i mere end en måned, fordi det kan gå ud over hudens skrøbelighed og give rødme. For at reducere risikoen for bivirkninger anbefales det i stedet at bruge dem hver anden dag eller to gange om ugen. Det andet råd går på, at anvendelse af stærke topiske steroider på indersiden af lårene og brysterne (hos kvinder) ikke skal ske i længere perioder, da det kan medføre strækmærker, især hos unge. Tilsvarende bør gravide kvinder med AD være forsigtige, når de anvender steroider på maven for at undgå strækmærker.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Feed ikke fundet.

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo