Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Melatonin kan nu gives on label til børn med søvnproblemer

Efter melatonin i mange år er udskrevet til børn og unge, selvom det strengt taget ikke er tiltænkt den målgruppe, har man nu fået godkendt flere produkter til yngre mennesker.

Mens danske læger i en årrække har udskrevet produkter som Circadin off label  er der efterhånden kommet flere præparater på markedet, som kan bruges on label til børn med søvnløshed.

I februar 2020 godkendte Sundhedsstyrelsen Slenyto til behandling af søvnløshed hos børn og unge i alderen 2-18 år med autisme og Smith-Magenis syndrom, såfremt søvnhygiejniske tiltag, som altid først bør forsøges, ikke har haft den ønskede effekt.

Og i juni i år blev Melatonin AGB fra AGB-Pharma godkendt til børn og unge (seks til 17 år) med ADHD. Således har lægerne fået nye redskaber, siden godkendelserne hviler på forskning om effekter samt om bivirkningers hyppighed.

Det glæder Niels Bilenberg, professor og specialeansvarlig overlæge ved Psykiatrien Region Syddanmark, hvor han er forskningsleder ved Forskningsenheden i ’Børne- og Ungdomspsykiatri Odense’.

”Vi har i mange år set et stort forbrug af melatonin, som har været ordineret off label til børn. Det har medført et behov for at gøre behandlingen on label, hvilket nu er muligt med nogle af de nye produkter på markedet,” siger han og tilføjer:

”Børn med søvnproblemer er typisk børn med ADHD og autisme, men alle børn kan have indsovnings-vanskeligheder,” siger han og understreger, at det er vigtigt, at man begynder med at behandle søvnforstyrrelser med søvnhygiejniske tiltag, inden man forsøger sig med melatonin.

Nemmere at justere behandling

De nye præparater på markedet giver desuden lægerne nye muligheder for at dosere behandlingen, så den passer bedre til den enkelte patient, ifølge Niels Bilenberg.

”De bringer os hen til, at man kan finjustere bedre. I stedet for altid at give tre mg melatonin tabletter, kan man f.eks. give en-to-tre-fire eller fem mg,” siger han og uddyber:

”Det er ny og meget vigtig tilførsel til vores værktøjskasse som læger. Det giver jo bedre mulighed for at ramme den optimale dosis.” 

Mens man i mange år har tøvet med at godkende melatonin til børn, mener Niels Bilenberg, at man nu skal tage imod de nye værktøjer - som et middel til at hjælpe de ramte børn. Typisk har de ADHD eller autisme, og deres svære søvnproblemer kan være en voldsom belastning for både dem selv og hele familien.

”Når der kommer ny godkendt medicin må vi i min optik stole på, at det er afprøvet og sikkert. Og overordnet set er det positivt, at man som læger får flere værktøjer i værktøjskassen. Det åbner muligheder, men man kan jo også tage ’nej-hatten’ på og brokke sig over, at nu kommer der mere medicin. Det kommer lidt an på, hvor man står henne i det spektrum,” siger han.

 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo