Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Ny arbejdsgruppe skal komme overmedicinering til livs

DSAM og Odense Deprescribing Initiative samarbejder om fælles vejledning med fokus på afmedicinering, prioritering og forebyggelse af polyfarmaci.

”Det er tre vigtige (og nært beslægtede!) emner, som jeg går vældigt meget op i,” skriver professor i klinisk farmaci, Anton Pottegård fra Syddansk Universitet på sin LinkedIn-profil, hvor han også tilføjer, at han er vildt begejstret for at blive udpeget af DSAM til at være i spydspidsen for arbejdet med en sådan vejledning.  

Han skriver videre i sit opslag:

”Vi har arbejdet med afmedicinering i en del år efterhånden. Der er en lang række barrierer for, at det indgår i almindelig klinisk praksis. Vil patienten føle sig opgivet? Hvordan får man patienten på banen med egne ønsker til behandlingen? Hvordan ændrer man en behandling startet af en anden læge? Udfordringerne er mange,” skriver professoren.

En særlig udfordring er også, stadig ifølge Anton Pottegård, at der kun er ekstremt begrænset hjælp at hente i danske behandlingsvejledninger. ”Der står, hvornår og hvordan behandling startes, men (næsten) aldrig hvornår og hvordan den skal stoppes igen. Derfor er der brug for prioritering. Og større fokus på at stoppe behandling igen, når patientens situation ændrer sig,” skriver Anton Pottegård, der glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

Søger 2-3 almenmedicinere til at være med

Praktiserende læge Bo Gerdes fra Hedehusene står sammen med professor Anton Pottegård klar til at stykke en brugbar vejledning sammen.  Makkerparret søger yderligere to til tre speciallæger i almen medicin samt en yngre læge fra Forum for Yngre Almenmedicinere (FYAM) til at være med i arbejdsgruppen.

Odense Deprescribing Initiative (ODIN) arbejder tværfagligt for rationel brug af medicin ved hjælp af forskning i afmedicininering og fokus ligger særligt på ældre patienter og dem med kort forventet levetid.