Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Danske Regioner reagerer på oplæg fra PLO og KL: Det vil ikke styrke lægedækningen

PLO skal fremover forhandle national overenskomst med KL frem for regionerne, foreslår PLO, og det er "ikke afgørende", om regioner består eller forgår, skriver PLO-formanden til sine medlemmer.  Danske Regioner påpeger, at det hidtil har været nødvendigt med supplementer til PLO-overenskomsten for at nå ud til alle borgere. 

Kombinationen af diabetes og kræft er en udfordring for almen praksis

Patienter med både kræft og diabetes er og bliver i stigende grad hyppige gæster i almen praksis. Samarbejdet mellem onkologer, endokrinologer og praktiserende læger skal styrkes, for de har et fælles ansvar for at udbrede kendskabet til sammenhængen mellem diabetes og kræft, mener to eksperter.

Nye indsigter styrker den medicinske behandling af osteoporose

Med et erklæret mål om at forbedre behandlingen af patienterne tilfører forskningsinitiativer lige nu vigtig viden til den samlede forståelse af osteoporose. Senest har et stort studie sammenlignet effektiviteten af forskellige præparater, som er designet til at forebygge frakturer hos postmenopausale kvinder.

Professor om manglende datafællesskab: Det skriger til himlen

Det danske sundhedsvæsen skyder sig selv i foden ved at holde fast i datasiloerne i den primære og sekundære sektor og andre faggrupper. Danmark kan tage ved lære af Grønlands fælles journalsystem, som højner kvaliteten, mindsker uligheden og gavner forskningen, mener to danske professorer.

Region Sjælland satser på flere praktiserende speciallæger – også til glæde for almen praksis

I Region Sjælland kan de praktiserende læger snart begynde at ånde lettet op. For som den første region i landet har regionsrådet her givet grønt lys til at etablere flere speciallægepraksis. Det vil give almen praksis mere luft i en presset hverdag, foruden at det vil øge borgernes tilgængelighed til behandlinger.

Eksperter opfordrer regioner til knivskarp prioritering: En femtedel af alle prøver er overflødige

Hellere en blodprøve for meget end en for lidt. Det synes at være holdningen mange steder i det danske sundhedsvæsen. Men ressourcerne kunne bruges bedre og anderledes end på unødvendige analyser, lyder opfordringen til regionerne fra eksperter. På en afdeling i Viborg er det lykkedes at skære antallet af blodprøver ned med 49 procent.