Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Derfor kan vægttab helbrede type 2-diabetes

EASD 2018: I løbet af de seneste år er det blevet klart, at type 2-diabetes hos nogle patienter kan vendes med vægttab og motion og meget tyder på at det skyldes, at de insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen er i stand til at komme sig og fungere normalt.

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse, der mandag blev præsenteret på den europæiske diabeteskongres EASD i Berlin, hvor forskernes resultater udfordrer den nuværende medicinske konsensus om, at betacellefunktionen er irreversibelt tabt hos mennesker med type 2-diabetes.

Undersøgelsen fra Newcastle University i Storbritannien giver yderligere bevis for, at tab af fedt omkring leveren og bugspytkirtlen er nøglen til at vende udviklingen af type 2-diabetes, men tyder også på, at remission kun kan opnås, hvis det resulterer i forbedret funktion af bugspytkirtlens betaceller, så de kan genstarte deres insulinproduktion.

Insulin er et hormon produceret af betaceller i bugspytkirtlen, der hjælper glukose i blodet ind i celler i muskler, fedt og lever, hvor det bruges som energi.

I 2017 viste DiRECT-undersøgelsen (Diabetes Remission Clinical Trial), at type 2-diabetes kan reverseres hos nogle voksne ved at følge et intensivt vægtstyringsprogram.

DiRECT-undersøgelsen omfattede 298 voksne mellem 20 og 65 år, der var blevet diagnosticeret med type 2-diabetes i de seneste seks år. Halvdelen af deltagerne fik kun 825-853 kcal/dag i 3-5 måneder efterfulgt af en sund kost og langsigtet støtte til at opretholde vægttabet. Resultaterne viste, at næsten halvdelen af ​​deltagerne (46 procent) efter vægtstyringsprogrammet opnåede diabetesreduktion efter et år sammenlignet med seks (fire procent) i kontrolgruppen.

I det nye studie undersøgte professor Taylor og kollegaer nøjagtigt, hvordan vægttab kan sætte type 2-diabetes i remission, og hvorfor det virker for nogle mennesker og ikke for andre.

De undersøgte fedtindholdet i lever- og bugspytkirtlen og betacellefunktionen i en delmængde på 58 deltagere fra DiRECT-studiet, hvoraf 40 personer havde responderet på den kaloriefattige kost og 18 ikke havde responderet i løbet af 12 måneder. Personerne, der opnåede reduktion af diabetes havde levet med sygdommen i mindre tid end de personer, der ikke opnåede remission (gennemsnit på 2,7 år vs 3,8 år).

I løbet af undersøgelsesperioden tabte begge grupper næsten lige meget (16,2 kg for respondenter vs. 13,4 kg for ikke-respondenter), hvilket medførte tilsvarende reduktioner i fedtindhold i lever og bugspytkirtel og gennemsnitlige triglyceridkoncentrationer.

Imidlertid viste kun respondenterne tidlig og vedvarende forbedring af betacellefunktionen. Efter at have tabt sig, begyndte betacellerne hos mennesker i remission at fungere ordentligt igen, men der var ingen ændring i mængden af ​​insulin, der blev produceret hos ikke-respondenter.

"Vores resultater tyder på, at jo længere en person har levet med type 2-diabetes, des mindre sandsynligt er det, at deres betacellefunktion begynder at fungere igen," siger professor Roy Taylor, der er chefforsker på undersøgelsen.

Den kliniske besked er klar, mener han: Vægttab bør sættes igang allerede på tidspunktet for diagnosen.