Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Diabetesprogression påvirkes af moderens diabetes-historie

EASD 2018: Diabetes ser ud til at have et arveligt element på mødrene side, der måske påvirker det intrauterine miljø og barnets diabetesrisiko.

Det antyder en ny undersøgelse, der tirsdag blev præsenteret på den europæiske diabeteskongres, EASD, i Berlin (Abstract 48).

I et samarbejde mellem Dundee University i Skotland og Uppsala Universitet i Sverige har forskere gennemgået data fra UK BioBank, der er en igangværende sundhedsundersøgelse af over 500.000 britiske frivillige rekrutteret fra 2006 til 2010.

Deres mål var at identificere de faktorer, der er forbundet med progressionshastigheden af type 2-diabetes.

Den britiske BioBank indeholder 25.290 diabetespatienter, hvor deltagerne selv rapporterer, om de har type 1- eller type 2-diabetes. For at udelukke type 1 tilfælde fra undersøgelsen, undersøgte holdet deltagernes genetiske risikoscore og valgte en cut off værdi, der ville sikre, at kun en procent af den valgte gruppe havde type 1. Forskerne studerede derefter et udvalg af 6.215 hvide europæiske patienter med type 2-diabetes, der havde levet med sygdommen i mere end 10 år.

Fra denne gruppe kunne de vælge to sæt af 429 patienter, som kunne matches i par ud fra den tid, de havde levet med type 2-diabetes. Hvert par bestod af en person med hurtig progression, der fortsatte med at kræve insulin inden for 10 år og en person med langsom progression, hvis sygdom stadig var i stand til at blive kontrolleret gennem diæt.

Forskerne studerede derefter kliniske og biokemiske faktorer, der forbinder de to grupper for at finde sammenhænge mellem dem og den observerede grad af sygdomsprogression.
 
Forskerne fandt ud af, at dem i den hurtige progressionsgruppe havde en yngre alder ved diagnose, et højere BMI, en højere hofte til midje rate og var mere tilbøjelige til at tage statiner og fibrater mod forhøjet kolesterol.

Ved sammenligning af de to gruppers familiehistorier fandt forskerne også, at en historie med diabetes på moderens side var forbundet med en større risiko for hurtig sygdomsprogression.

"Der blev ikke fundet en lignende sammenhæng for forekomsten af ​​diabetes blandt søskende eller på familiens fædrene side," siger dr. Xuan Wang, der præsenterede resultaterne på EASD.

Tidligere undersøgelser har vist, at børns risiko for diabetes var påvirket af, om mødrene havde diabetes under graviditeten. Det nye i denne undersøgelse er at progressionshastigheden også synes at blive påvirket af mødrenes historie for diabetes.

"Den højere forekomst af diabetes på mødrene side i den hurtige progressionsgruppe antyder en indflydelse fra moderens intrauterine miljø på barnets diabetesforløb, som kræver yderligere undersøgelse," konkluderer dr. Wang.