Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Protein kinase C i fedtvævet måske årsag tl diabetes

Årsagen til at Protein Kinase C epsilon øger risikoen for diabetes, skal ikke findes i leveren, men i fedtvæv.

Det antyder en ny australsk undersøgelse fra Garvan Institute of Medical Research i Sydney, hvor forskere i museforsøg har opdaget, at en stor del af vor hidtidige opfattelse af diabetesudvikling er misforstået.

PKCε er et enzym, som hos mennesker er kodet af PRKCE genet. PKCε er en isoform af den store PKC-familie af proteinkinaser, som spiller mange roller i forskellige væv. I hjerte muskelceller regulerer PKCε muskelkontraktion gennem dets handlinger ved sarkomere proteiner, og PKCε modulerer hjertecellemetabolismen gennem dets handlinger ved mitokondrier. PKCε er klinisk signifikant, idet den er en central spiller i kardioprotektion mod iskæmisk skade og i udviklingen af hjertehypertrofi.

Forskere har længe vidst, at Protein Kinase C epsilon (PKCε) også er vigtig for udviklingen af ​​diabetes. Mus, der ikke har PKCε i kroppen, udvikler ikke diabeteslignende symptomer - selv under betingelser, hvor andre mus udvikler sygdommen.

"Vi har i nogen tid vidst, at hvis du fjerner PKCε helt fra mus og fodrer dem med en fed kost, bliver de ikke glukoseintolerante. De er faktisk beskyttet mod symptomer på diabetes," siger chefforsker lektor Carsten Schmitz-Peiffer, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cell Metabolism.

Diabetesforskere bruger en fedtholdig kost til at inducere type 2-diabetes hos mus, der i de fleste tilfælde bliver glukoseintolerante. Især bliver leveren insulinresistent - den reagerer ikke længere på bugspytkirtelhormonet insulin.

"Den store overraskelse var, at da vi fjernede PKCε-produktionen specifikt i leveren - så blev musene ikke beskyttet. I over et årti har det været antaget, at PKCε virker direkte i leveren - med den logik skulle disse mus have været beskyttet mod diabetes," forklarer Schmitz-Pfeiffer.

"Vi var så overraskede over det, at vi troede, at vi havde udviklet vores mus forkert. Vi bekræftede fjernelsen og testede det på flere forskellige måder, men de blev stadig glukoseintolerante, da de fik en fed kost."

Istedet fandt forskerne ud af, at "hvis vi fjernede PKCε-produktion udelukkende fra fedtvæv, blev musene beskyttet mod at blive glukoseintolerante, ligesom når vi fjernede PKCε fra hele dyret. Så PKCε udvikler ikke diabetes fra leveren, men faktisk fra virkningen i fedtvæv."

PKCε har været kendt for at blive udtrykt i flere typer væv, men Schmitz-Peiffer's resultater peger nu på en ny funktion i fedtvæv.

En nærmere undersøgelse af fedtvævet afslørede en slående forskel i fedtcellernes form og størrelse i nærvær og fravær af PKCε.

"Under mikroskopet så fedtcellerne meget anderledes ud," siger Schmidt-Peiffer.

"Musene fordret med en fedtrig kost, der havde fået PKCε fjernet fra fedtvævet, havde hovedsagelig små sunde fedtceller, mens mus med PKCε intakt - og som var blevet glukoseintolerante - havde flere af de usunde fedtceller, der har tendens til at have mindre adgang til ilt og bliver betændt."

For prof. Schmitz-Peiffer er det klart, at dette kan have omfattende og komplekse konsekvenser for diabetes.

"Vi ved, at fedtvæv er meget mere end bare en inaktiv masse til opbevaring af fedt," forklarer han.

"Det er et meget dynamisk organ, det sender mange beskeder og frigiver faktorer, der kommunikerer med resten af ​​kroppen, herunder leveren.

Hvis PKCε ændrer fedtets natur og påvirker fedtcellernes overordnede sundhed, ændrer det de typer meddelelser, den sender og faktorer, som det frigiver - hvilket kunne virke på leveren og muligvis andre organer, som medvirker til at forstyrre glukosemetabolismen."

Nu samarbejder lektor Schmitz-Peiffer med professor Ray Norton og professor Jonathan Baell på Fragment Based Drug Discovery Platform hos Monash Institute of Pharmaceutical Sciences for at udvikle et oralt tilgængeligt peptid, der kan forstyrre PKCε-aktivitet.

"Disse resultater giver os en endnu bedre ide om, hvordan man målretter PKCε for at udvikle de mest effektive behandlinger. Og terapeutisk målrettet PKCε ville være en ny mulig tilgang til diabetesbehandling," siger han.

Specialist advarer mod overforbrug af depotsteroid til allergisk rhinitis

I højsæsonen for pollen-udløst allergisk rhinitis stiger forbruget af depotsteroid betragteligt i Danmark - og endda mere end i andre lande. Årsagen skal ifølge Charlotte Ulrik, speciallæge i lungemedicin, findes i, at patienternes allergi-symptomer for ofte bliver behandlet med systemisk kortikosteroid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter