Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Diabetespatienter under 40 år har størst hjerte-kar-risiko

Mennesker under 40 år, der er diagnosticeret med type 2-diabetes, er mere tilbøjelige til at få eller dø af hjerte-kar-sygdom end dem af samme alder uden diabetes - dette gælder især yngre kvinder.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Glasgow, hvor forskere har analyseret data fra Svensk Diabetesregister, hvor 318.083 patienter med type 2 diabetes blev matchet med 1.575.108 personer i forhold til alder, køn og amt. Forskerne sammenlignede risikoen for hjertesygdomsrelaterede tilstande fra 1998 til 2013.

Død som følge af hjertesygdomme eller anden årsag blev fulgt fra 1998 til 2014.

Patienter med type 2-diabetes og deres aldersmatchede kontroller fik vurderet deres risiko for at udvikle hjertesygdomme, hjerteanfald, slagtilfælde, indlæggelse grundet hjertesvigt og atrieflimren. Forskere vurderede også døden grundet hjerte-kar-sygdomme og andre forhold.

"Vores undersøgelse viser, at en øget risiko er knyttet til hvor gammel personer er, når de diagnosticeres med type 2-diabetes," siger dr. Naveed Sattar, der er professor i metabolisk medicin ved University of Glasgow og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Circulation.

Undersøgelsen er den første, der sammenligner de øgede risici for at dø af eller udvikle kardiovaskulær sygdom hos mennesker diagnosticeret med type 2-diabetes i forhold til hvor lang tid en person har haft diabetes.

Under en median opfølgning på næsten to og et halvt år sammenlignede forskere resultater ved at kontrollere deltagere af samme alder uden type 2-diabetes og fandt at:

  • deltagere diagnosticeret før 40 år med type 2-diabetes havde den største overrisiko for død, slagtilfælde, hjerteanfald, hjertesvigt eller atrieflimren
  • kvinder generelt har øget risiko for kardiovaskulære sygdomme og dødelighed end mænd i de fleste kategorier
  • øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og livslængde støt faldt med alderen for ​​diagnosen.

Forskere fandt også, at den øgede risiko for død, uanset årsag, for personer diagnosticeret med type 2-diabetes som 80-årig faldt signifikant og i realiteten var den samme som personer på samme alder uden diabetes.

"Dette tyder på, at vi skal være mere aggressive i at kontrollere risikofaktorer hos yngre type 2-diabetespopulationer og især hos kvinder," siger Sattar.

"Og vi skal bruge langt mindre tid og ressourcer på at screene mennesker over 80 år for type 2 diabetes, medmindre der er symptomer til stede. Desuden kan vores arbejde også bruges til at opmuntre midaldrende mennesker med forhøjet diabetesrisiko til at foretage livsstilsændringer for at forsinke deres diabetes med flere år."

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter