Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

GLP-1-behandling giver ikke betændelse i bugspytkirtlen

Selvom GLP-1-behandling øger markører for betændelse i bugspytkirtlen (pankreatitis) hos personer med type 2-diabetes, så afslører bl.a. PET-MR-scanninger, at der ikke er tale om pankreatitis, men nærmere et forhøjet celleaktivitetsniveau, konkluderer danske forskere i nyt studie.

Resultaterne afkræfter en formodning, man har haft i flere år, nemlig at behandling med GLP-1-analoger kan føre til pankreatitis. Studiet er et samarbejde mellem forskere på Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og Københavns Universitet, og dataindsamling fra celle- og museforsøg har stået på siden 2012, men nu også med humane forsøg.

Resultaterne er nu udgivet i tidsskriftet Diabetes, Obesity and Metabolism

”Vi har rekrutteret 17 overvægtige personer, som egnede sig til at få den maksimale dosis af GLP-1. Samtidig med behandlingen har vi så monitoreret deres eventuelle udvikling af pankreatitis ved en særligt avanceret billeddannelsesteknik [PET-MR, red.] […]. Patienterne udviklede ikke betændelse, men deres niveau af pankreasenzymer, biomarkøren for pankreatitis, steg. Samtidig kunne vi se, at celleaktiviteten steg til et nyt normalniveau,” udtaler reservelæge Nicolai Albrechtsen i en pressetekst på Rigshospitalets hjemmeside. Han er hovedforfatter til studiet og adjunkt ved Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet, og reservelæge på Rigshospitalet.

I forbindelse med PET-MR-scanningerne gives et særligt sporstof, som kan vise de celler i kroppen, der befinder sig i en aktiv cellecyklus. Samtidig kan inflammation i og omkring cellernes ses. PET-MR-scanningerne blev lavet hos professor Andreas Kjær fra Biomedicinsk Institut og Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET på Rigshospitalet.

Øget biomarkører er en ny normaltilstand

Medicinen ser ud til at skabe en ny normaltilstand, et nyt ’steady state’, hos patienterne, konkluderer forskerne.

”De øgede biomarkører skal ikke forstås som et tegn på sygdom. Vores studie viser, at GLP-1 behandling får bugspytkirtlens celler til at 'arbejde' lidt mere, end de plejer. I stedet for at løbe én gang rundt om fodboldbanen, løber de to gange rundt. Og det er i sig selv ikke farligt, og noget man også ser i andre sammenhænge,” siger Nicolai Albrechtsen. 

I studiet blev forsøgspersonerne undersøgt med blodprøver og den særlige billeddannelsesteknik PET-MR før, under og efter behandling med GLP-1. 

Det er første gang, den potentielle mekanisme mellem GLP-1 baseret behandling og øget niveau af pankreasenzym er vist i mennesker.

Praksislæger får en vigtig rolle i de nye sundhedsklynger

Sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra VIVE mener ikke at formanden for PLO i Region Hovedstaden har grund til sin bekymring for, at de praktiserende læger mister indflydelse i den nye aftale om sundhedsklynger, fordi de ikke er repræsenteret på øverste ledelsesniveau.

Ny hjemmeside: Få hurtigt tjek på, hvad der er i restordre

To farmakologiske afdelinger og et københavnsk apotek har i fællesskab udviklet og driver nu en ny hjemmeside, som kan give lægerne oversigt over gældende restordrer på hyppigt brugte lægemidler. Samtidigt giver hjemmesiden forslag til deres håndtering.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo