Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


Semaglutid har stor effekt også på blodtrykket

EASD 2016:  Den kæmpestore Minlowky sal var fyldt, og det svarer til over 4.000 læget, da EASD tog hul på første del af SUSTAIN studierne. Hovedbegivenheden sker fredag morgen, når SUSTAIN 6 præsenteres, og så drejer det sig om de kardiovakulære effekter af semaglutid, Novo Nordisks nye lægemiddel, som skal tages en gang om ugen.

Men torsdag blev der taget forskud med tre studier om det nye lægemiddel, to fra SUSTAIN studierne og ét om semaglutid i tablet form.

I SUSTAIN 3 viste semaglutid 1.0 mg én gang ugentligt sig at være markant bedre end exenatide ER 2.0 mg til at sikre glukæmisk kontrol og til vægttab I type 2 diabetes patienter.

I SUSSTAIN 4 demonstrerede semaglutid 0,5 mg og 1,0 mg én gang ugentligt markant bedre resultater på de samme områder, blot denne gang i forhold til Insulin glargine.

Og i det sidste tilfælde viste tabletudgaven af semaglutide nogenlunde de samme eller bedre resultater for nye type 2 patienter end vi hidtil har set for lignende lægemidler.

Spørgelysten var beskeden efter alle tre præsentationer. Men i forbindelse med SUSTAIN 4 ønskede en af deltagerne at vide, hvorfor der var så mange dropouts, nemlig 22 procent.

Svaret fra J. H. DeVries var kort:

"Fordi mange berøres af kvalme eller diarre," sagde han, men han understregede , at disse bivirkninger stort set alle var i kategorien milde eller moderate.

En anden deltager tog fat på det unævnelige, det kardiovaskulære, som jo først præsenteres fredag. Ikke desto mindre ønskede denne læge, at vide hvad effekten af semaglutid var på blodtrykket.

"Det falder," svarede Amann, og man troede, at han ville stoppe dér, men så fortsatte han: "Det systoliske falder med 4 og det diastoliske med 2."

Hvis det holder stik, så har semaglutid virkelig betydelig effekt på blodtrykket – og det skulle måske tjene som en smagsprøve på SUSTAIN 6.

EASD2016