Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


Tidlig diabetes-diagnose kan også afsløre bugspytkirtelkræft

EASD 2016: Screening af nydiagnosticerede diabetespatienter for kræft kan være en effektiv måde at diagnosticere og behandle kræft i bugspytkirtlen tidligt.

Det viser en ny tjekkisk undersøgelse fra Charles universitet, der i går torsdag blev præsenteret på den europæiske diabetes-kongres, EASD, i München (Abstrakt 572).

Nyopstået type 2 diabetes/prædiabetes, der har varet under to år, kan være det tidligste symptom på kræft i bugspytkirtlen (PAC), især når det også inkluderer et signifikant vægttab.

Det understreger denne undersøgelse, hvor forfatternes mål var at bestemme følsomheden og specificiteten af den biokemiske markør CA 19-9 alene eller sammen med nye markører microRNA-196 og -200 for at udskille patienter med kræft i bugspytkirtlen.

I alt 60 patienter bugspytkirtelkræft og diabetes blev inkluderet i undersøgelsen.

Diagnosticering af kræften blev enten bekræftet ved biopsi eller ved kirurgisk resektion af tumoren.

Målinger af CA 19-9 blev udført rutinemæssigt i et laboratorium, mens serumprøver blev anvendt til microRNA isolation.

Resultaterne viste, at flere patienter med kræft i bugspytkirtlen var forbundet med nyopstået diabetes end patienter med langvarig diabetes.

44 kræftpatienter havde nyopstået diabetes, mens 16 kræftpatienter havde langvarig diabetes. Alle tre biomarkører var signifikant forhøjet i kræftpatienterne uanset hvor længe de havde haft diabetes.

CA 19-9 følsomheden og specificiteten alene gjorde det muligt at afsløre hhv. 85 procent og 73 procent af kræfttilfældene.

Men en kombination af målinger af CA 19-9 følsomhed og microRNA-196 og -200 forbedrede muligheden for korrekt at diagnosticere 95 procent af kræftpatienterne.

"Tidligere påvisning af nyopstået diabetes eller prædiabetes kan spille en vigtig rolle for at lave en tidlig diagnose bugspytkirtelkræft, som har nogle af de alvorligste følger af enhver kræft. Andre tegn som vægttab og / eller gastrointestinale symptomer kan give anledning til iværksætte yderligere undersøgelser," siger forskerne.

EASD2016