Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Leddegigt genetisk forbundet med lungefibrose

Der er en genetisk forbindelse mellem leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom og idiopatisk lungefibrose.

Det viser en ny undersøgelse fra et internationalt forskerhold anført af University of Colorado School of Medicine og netop offentliggjort i New England Journal of Medicine, hvor førsteforfatter dr. Joyce Lee, der er lektor i afdelingen for medicin, siger om sammenhængen:

"Ved at afdække dette link i den genetiske baggrund mellem disse tilstande ved vi nu, at leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom og idiopatisk lungefibrose har lignende årsager og kan vise sig at have lignende behandlinger."

Op til 60 procent af patienter med leddegigt lider af lungesygdomme kendt som interstitiel lungesygdom, hvilket forårsager progressiv ardannelse, lungesvigt og død. Interstitiel lungesygdom er en førende årsag til morbiditet og dødelighed hos patienter med leddegigt.

Idiopatisk lungefibrose (IPF) er den mest almindelige type progressiv lungefibrose. Over tid bliver ardannelsen værre, og det bliver svært at tage dybe indåndinger, og lungerne kan ikke indtage nok ilt. Den gennemsnitlige længde af overlevelse hos patienter med IPF er tre til fem år, og det er derfor afgørende vigtigt at finde metoder til at identificere patienter, før lungevævet bliver irreversibelt arret.

Forskerne studerede derfor patienter med leddegigt, både med og uden interstitiel lungesygdom, fra Frankrig, Kina, Grækenland, Japan, Mexico, Holland og USA - ialt mere end 6.000 patienter.

De fandt ud af, at en specifik genetisk egenskab, kendt som MUC5B-promotorvarianten rs35705950, der resulterer i en markant forøgelse af produktionen af ​​slim i lungen og er den stærkeste genetiske risikofaktor for idiopatisk lungefibrose, også er den stærkeste risikofaktor for leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom.

"Disse resultater vil gøre det muligt for os at identificere patienter med leddegigt, der er i risiko for lungefibrose og udarbejde interventioner," siger dr. David Schwartz, der er formand for medicinafdelingen på CU School of Medicine.

Ny dansk astmavejledning på trapperne

Efter de internationale guidelines for behandling af astma er blevet offentliggjort i løbet af sommeren, melder Dansk Lungemedicinsk Selskab ud, at der også er nye danske retningslinjer på trapperne.

Kvinders symptomer på KOL er anderledes

Længe har det heddet sig, at KOL var en mandesygdom, men det er en fordom, der er vigtig at komme til livs, for den hindrer sommetider lægen i at diagnosticere kvinder med KOL i tide.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter