Leddegigt genetisk forbundet med lungefibrose
Der er en genetisk forbindelse mellem leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom og idiopatisk lungefibrose.
Det viser en ny undersøgelse fra et internationalt forskerhold anført af University of Colorado School of Medicine og netop offentliggjort i New England Journal of Medicine, hvor førsteforfatter dr. Joyce Lee, der er lektor i afdelingen for medicin, siger om sammenhængen:
"Ved at afdække dette link i den genetiske baggrund mellem disse tilstande ved vi nu, at leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom og idiopatisk lungefibrose har lignende årsager og kan vise sig at have lignende behandlinger."
Op til 60 procent af patienter med leddegigt lider af lungesygdomme kendt som interstitiel lungesygdom, hvilket forårsager progressiv ardannelse, lungesvigt og død. Interstitiel lungesygdom er en førende årsag til morbiditet og dødelighed hos patienter med leddegigt.
Idiopatisk lungefibrose (IPF) er den mest almindelige type progressiv lungefibrose. Over tid bliver ardannelsen værre, og det bliver svært at tage dybe indåndinger, og lungerne kan ikke indtage nok ilt. Den gennemsnitlige længde af overlevelse hos patienter med IPF er tre til fem år, og det er derfor afgørende vigtigt at finde metoder til at identificere patienter, før lungevævet bliver irreversibelt arret.
Forskerne studerede derfor patienter med leddegigt, både med og uden interstitiel lungesygdom, fra Frankrig, Kina, Grækenland, Japan, Mexico, Holland og USA - ialt mere end 6.000 patienter.
De fandt ud af, at en specifik genetisk egenskab, kendt som MUC5B-promotorvarianten rs35705950, der resulterer i en markant forøgelse af produktionen af slim i lungen og er den stærkeste genetiske risikofaktor for idiopatisk lungefibrose, også er den stærkeste risikofaktor for leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom.
"Disse resultater vil gøre det muligt for os at identificere patienter med leddegigt, der er i risiko for lungefibrose og udarbejde interventioner," siger dr. David Schwartz, der er formand for medicinafdelingen på CU School of Medicine.