Immunterapi øger risikoen for psoriasis
Kræftpatienter, som behandles med immun-checkpoint-hæmmere (ICI'er) har en øget risiko for at udvikle psoriasis. Det viser en ny kohorteundersøgelse.
I studiet, som er publiceret i JAMA Dermatology, er der brugt data fra Taiwan National Health Insurance-databasen og det taiwanske kræftregister. Data stammede fra patienter, der modtog antineoplastisk medicin mod kræft i stadie III og IV i perioden 1. januar 2019 til 30. juni 2021. I alt 135.230 patienter med en gennemsnitsalder på knap 63 år, hvoraf 45,1 procent var kvinder, fik antineoplastisk medicin i perioden. 3.188 af dem modtog ICI-behandling.
En analyse viste, at ICI-brugere oplevede en markant højere forekomst af psoriasis med 5,76 tilfælde per 1.000 personår sammenlignet med 1,44 tilfælde per 1.000 personår i den gruppe, der ikke fik ICI’er. Efter justering for demografi og komorbiditeter viste det sig, at ICI-brugerne havde to gange så høj risiko for at udvikle psoriasis end dem, der ikke fik ICI-behandling. Resultaterne var konsistente og robuste på tværs af alle opfølgningsintervaller og alle følsomhedsanalyser.
Studiets resultater fremhæver vigtigheden af, at klinikere og patienter er opmærksomme på den forhøjede risiko for psoriasis, der er forbundet med immunterapi, så de kan sikre optimal kræftbehandling, konkluderer forskerne bag studiet.