Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

EMA godkender tabletten Olumiant til voksne med atopisk eksem

Som det første orale lægemiddel mod atopisk dermatitis er Olumiant (baricitinib) netop blevet godkendt af EMA. Behandlingen er samtidig den første såkaldte JAK-hæmmer, som er godkendt til behandling af eksem.

Godkendelsen af Olumiant i tabletform gælder voksne patienter med moderat til svær atopisk dermatitis, som er ordineret en systemisk behandling.

Som JAK-hæmmer er Olumiant et velkendt middel mod moderat til svær leddegigt, som har været solgt siden 2017, men indholdsstoffet baricitinib, der hæmmer inflammation, har altså også effekt på atopisk dermatitis.

Baricitinib virker ved at hæmme de to tyrosinkinaseenzymer JAK1 og JAK2, der er med til at opretholde de inflammatoriske signalveje, som får eksemen til at blusse op. JAK er enzymer, som fungerer som on/off-knap i mange cellulære mekanismer.

Godkendelsen af Olumiant kommer efter, at stoffet har vist sig mere effektiv end placebo i to fase-3 forsøg, BREEZE-AD1 og BREEZE-AD2, som tidligere er omtalt i Medicinsk Tidsskrift

Effekten er ifølge virksomheden Eli Lilly også vist i et tredje fase-III forsøg, BREEZE-AD7, som er afsluttet, men endnu ikke publiceret.

Den bedste behandlingseffekt blev opnået ved en daglig dosis på fire mg. Hvad anbefalingen bliver, er endnu uvist, men anbefalingen for behandling med Olumiant for leddegigt lyder på fire mg, dog to mg til patienter på 75 år eller derover.

De mest almindelige bivirkninger ved Oluminat er forhøjet LDL-kolesterol, infektioner i øvre luftveje og hovedpine.

Flere nye midler er i øvrigt på vej mod atopisk dermatitis, som omtalt i Medicinske Tidsskrifter i oktober.