Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Psoriasis-behandling og covid-19-vacciner går fint i spænd

Psoriasispatienter i biologisk behandling skal ikke tøve med at lade sig vaccinere mod covid-19. For ingen af de vacciner, der er på markedet, påvirker behandlingen, eller omvendt.

Sådan lyder det i en ny anbefaling fra IPC-International psoriasis Council, hvori det fremgår, at dermatologer globalt er helt enige om at anbefale vaccination også af svært syge psoriasis-patienter, 

Dansk Dermatologisk Selskab har ikke lavet egne retningslinjer for psoriasis og covid-19-vaccine, men følger de nye anbefalinger fra IPC. Anbefalinger, som også er i tråd med dem, der siden er publiceret i USA af National Psoriasis Foundation (NPF).

”Bekymringen blandt patienterne har gået på, om vaccinationerne kan harmonere med systemisk behandling. Men det kan de godt. Og med anbefalingen vil vi derfor også sige, at det er vigtigt, at psoriasis-patienterne lader sig vaccinere, så snart det er muligt,” lyder det fra Lars Iversen, professor ved afdelingen for Hud- og Kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital og medlem af bestyrelsen i IPC – International Psoriasis Council.

Lars Iversen understreger, at psoriasis-patienter altså ikke behøver holde pause fra deres biologiske behandling, mens de vaccineres. Men det er også klart, siger han, at kan man holde pause, så gælder det som med så meget andet, at så kan man lige så godt gøre det for at forsøge at optimere effekten af både behandling og vaccine mest muligt:

”Der er ingen overbevisende dokumentation for, at biologisk behandling svækker Covid-19 vaccinerne. Men da der i hvert fald ingen fare er ved det, så siger vi, at man godt kan fortsætte sin behandling, samtidig med at man bliver vaccineret,” siger han.

Ifølge IPC er de principielle overvejelser omkring en covid-19 vaccine de samme, som for andre vacciner. Altså at hvis man får immundæmpende medicin, bør man undgå vacciner med ”levende” vira, idet effektiviteten ved en sådan vaccine kan være svækket. Ingen af de covid-19-vacciner, som er udviklet eller under udvikling til det europæiske marked, er baseret på levende eller inaktiverede virusser.

De er derimod baseret på coronavirussets særlige overfladeprotein, det såkaldte spikeprotein. Nogle af vaccinerne indeholder selve spikeproteinet, mens andre kun indeholder den genetiske kode for spikeproteinet. Og IPC forventer, at de fleste psoriasispatienter, som ikke har en kontraindikation, eller en kendt allergi mod en af vaccine komponenterne, vil blive anbefalet at tage imod en vaccination – sådan som det altså nu er sket med udmeldingen fra Dansk Dermatologisk Selskab.

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter