Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tredje vaccinestik til personer på immundæmpende medicin kan være på vej

Susanne Dam Poulsen

Et nyt norsk studie skal undersøge effekten af covid-19-vacciner hos patienter, der tager immundæmpende medicin eller har et svagt immunsystem, og give udvalgte et tredje vaccinestik.

Det skriver den internationale epidemisammenslutning CEPI, der har finansieret en del af studiet, i en pressemeddelelse

“Vi ser, at mange patienter med nedsat immunforsvar reagerer dårligt på covid-19-vaccinerne. Vi vil nu udføre flere studier for at identificere de patienter, som kan have fordel af en tillægsvaccine. Det vigtige spørgsmål er, om personer uden beskyttende antistoffer vil blive beskyttet af T-celler,” siger professor John T. Vaage, der er leder ved immunologisk afdeling på universitetshospitalet i Oslo og ledende forsker for studiet.

Studiet ledes af Oslo Universitetshospital og har til formål at finde niveauet for adaptiv immunrespons herunder B-celle og T-celle respons for covid-19-vaccinerne hos personer med et svagt immunsystem samt personer, der tager immundæmpende medicin. Det gælder bl.a. for patienter med autoimmune og inflammatoriske sygdomme, som Crohns og leddegigt, der tager biologisk medicin. Derudover vil forskerne også vurdere, hvilke forskellige immundæmpende lægemidler, der påvirker immunresponset efter covid-19-vaccine, og hvilke faktorer, der fremmer et stærkt immunrespons. 

Ingen tidligere systematisk test

I det norske studiet indgår mindst 6090 patienter og 1000 friske personer, som har modtaget to doser af en covid-19-vaccine. Her vil de patienter, som har et lavt eller intet immunrespons på vaccinen, blive tilbudt en boosterdosis af en mRNA-vaccine (red., Moderna eller Pfizer), hvorefter forskerne undersøger effektiviteten og immunresponset hos deltagerne. 

Vaccinernes effektivitet er ikke tidligere blevet systematisk testet hos immunsvage patienter eller folk på immundæmpende medicin. Og derfor er det nye studie særlig interessant at følge, siger professor og overlæge ved Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet Susanne Dam Poulsen.

“Det er rigtig vigtigt at få afklaret, hvilke patienter, der måske ikke er dækket efter to stik, og undersøge, hvad et tredje stik kan have af betydning for netop den her patientgruppe. Lige nu er der rigtig mange ubesvarede spørgsmål, og vi ved simpelthen ikke nok om, hvorvidt der er en gevinst ved et tredje stik eller ej, så derfor er det rigtig vigtigt, at vi får mere evidens på området,” siger hun. 

Flere studier viser, at ældre og folk med enten immunsvigt eller patienter på immundæmpende medicin producerer færre antistoffer mod covid-19 sammenlignet med den øvrige befolkning. 

Sundhedsstyrelsen: Revaccination er en mulighed

Det kan ikke udelukkes, at flere af sårbare patienter skal have et tredje booster-stik, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

“De nuværende vacciner ser ud til at have en udmærket beskyttelse mod deltavarianten, men på længere sigt kan det blive nødvendigt at overveje et tredje stik. Det holder vi skarpt øje med, og i første omgang går overvejelserne på, om ældre og sårbare grupper, som især risikerer alvorlig sygdom som følge af coronavirus, skal revaccineres på et tidspunkt," siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til Berlingske.

For nyligt har et nyt studie vist, at nogle immunsvækkede, som ikke har dannet antistoffer efter andet stik, danner antistoffer ved et tredje stik. Det tyder på, at der kan være en gevinst ved at revaccinere nogle udvalgte grupper, forklarer Susanne Dam Poulsen og peger på, at sårbare på den måde i højere grad vil være dækket mod covid-19 og undgå svære forløb. Der mangler dog stadig mere evidens på området for at være sikker på den konklusion, påpeger hun samtidig. 

“Vi ved ikke, om risikoen for ekstra bivirkninger stiger, eller præcis, hvordan kroppen reagerer hos den her patientgruppe ved et tredje stik. Derfor mangler vi på nuværende tidspunkt stadig et bedre videnskabeligt grundlag for at give et tredje stik,” siger Susanne Dam Poulsen.

Israel i gang med tredje stik

Det er ikke første gang, at det har været på tale at give en booster-vaccine til udvalgte patienter. Allerede i foråret godkendte Frankrig, at stærkt immunkompromitterede patienter kunne få tilbudt en tredje dosis af covid-19-vaccine. Her kan patientgruppen få en tredje dosis tidligst fire uger efter den anden dosis. 

Og i Israel har 2000 personer med svækket immunforsvar indtil videre modtaget et tredje vaccinationsstik, skriver den israelske avis Haaretz

Omvendt har WHO, EMA og de amerikanske myndigheder tidligere udtalt, at de ikke ser behovet for tredje stik for særligt sårbare lige nu, før der ligger evidens og data for det. Samtidig har Pfizer meddelt, at selskabet vil ansøge om at få godkendt et tredje stik af coronavaccinen, imens de er i gang med forsøg med en boostervaccine.

 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo