Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Stort projekt skal undersøge graviditetsproblemer ved gigtsygdom

Et nyt, dansk forskningsprojekt, skal undersøge om malariamedicin kan forebygge komplikationer hos gravide med antifosfolipid syndrom. Projektet kan få stor betydning for kvinder med lupus. 

Det er læge og forsker Karen Schreiber fra Dansk Gigthospital, der har fået 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Clinical Emerging Investigator Programme til forskningsprojektet.

"Det er en kæmpe sejr for gigtforskningen at modtage et legat af den størrelse. Og det er en endnu større sejr for de kvinder, som lider af lupus og derfor kan opleve store udfordringer med både at blive gravide og gennemføre graviditeten," siger Mette Bryd Lind, direktør i Gigtforeningen.

Donationen skal finansiere et internationalt forskningsprojekt, der skal undersøge, hvorvidt malariamedicinen hydroxychloroquin kan forbygge komplikationer hos gravide med anti-fosfolipid antistoffer (aPL) og antifosfolipid syndrom (APS). 

Syndromet, som især er udbredt blandt kvinder med bindevævssygdommen SLE, øger risikoen for blodpropper og kan føre til ufrivillige aborter, sen fosterdød og svangerskabsforgiftning.

Forskningsprojektet forventes afsluttet i 2027 og er det hidtil største af sin slags.