Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

På vej mod personlig medicin til patienter med cystisk fibrose

Dr. Hara Levy

Ny forskning har vist, at forskere ved hjælp af en simpel blodprøve kan identificere forskellige molekylære signaturer hos børn med cystisk fibrose, hvor mønstre i generne kan hjælpe med at forudsige sygdomshyppighed og behandlingsrespons.

Dette kan føre til målrettede behandlinger med medicin, der er skræddersyet til hver enkelt patients præcise biologi.

”Vores resultater baner vej for præcisionsmedicin til patienter med cystisk fibrose, og i sidste ende hjælper de os med at matche behandling til hver enkelt patients unikke sygdomsmønster,” forklarer hovedforfatter dr. Hara Levy, fra Manne Research Institute ved Lurie Children's Hospital. Hun er lektor i pædiatrisk lungemedicin, Nordvest Universitet Feinberg School of Medicine.

”Vores undersøgelse var den første til at identificere molekylære signaturer af cystisk fibrose fra en blodprøve taget under et rutinebesøg. En større forståelse for de molekylære signaturer kan føre til unikke molekylære markører, der kan hjælpe os med at gribe ind tidligere og behandle en patients inflammatoriske reaktion på en luftvejsinfektion eller en problematisk bugspytkirtel og dermed sikre en mere målrettet behandling. Det ville være en stor forbedring i forhold til den ”one-size-fits-all” behandling, vi nu tilbyder patienter med cystisk fibrose.”

Forskere ved Stanley Manne Børneforskningsinstitut ved Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital i Chicago har altså identificeret forskellige molekylære signaturer hos børn med cystisk fibrose ved hjælp af en simpel blodprøve og microarray analyser, som med tiden kan føre til personlig medicin – altså behandling der er målrettet den enkelte patient. 

Behov for mere forskning

Selvom cystisk fibrose er forårsaget af dysfunktion af et enkelt gen (CFTR), og behandling, der er rettet mod CFTR-mutationer, er tilgængelig, er forholdene mellem det unormale gen, udviklingen af ​​inflammation og sygdomsprogression ikke fuldstændig klarlagt. Dette begrænser muligheden til at forudsige patientens kliniske forløb, give individuel behandling og hurtigt monitorere patientens behandlingsrespons. 

Det står for eksempel ikke klart, hvorfor patienter med cystisk fibrose er modtagelige over for kroniske lungebetændelser, da de anses for at have et funktionelt immunsystem. 

”Vi forsøger nu at finde ud af, hvorfor patienter med cystisk fibrose bliver smittet så let, derfor kigger vi nærmere på immuncellerne, der udgør mange af de molekylære signaturer, vi fandt i vores studie,” siger Dr. Levy og understreger, at mere forskning er nødvendigt, før man kan tilbyde mennesker med cystisk fibrose personlig medicin. 

GINA aktualiserer diskussion om astmabehandling med SABA

Anfaldsmedicin. Hurtigvirkende bronkodilaterende beta2 agonister. Den blå medicin, er alle betegnelser for den akutvirkende medicingruppe SABA, astmatikere bruger som anfaldsmedicin eller ”reliever”, når de mærker et astmaanfald nærme sig, når det er svært at få luft eller før sport.

Diagnose af luftvejssygdomme via mobiltelefonen

Automatiseret teknologisk analyse af hoste kan blive fremtiden, når børn skal have koblet en diagnose på deres luftvejssygdomme. Det antyder ny forskning fra Curtin University og The University of Queensland i Australien.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter