Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Elektronisk bluse kan måle og overvåge lungesygdomme

ERS: En såkaldt smart bluse, der måler lungefunktion ved at føle bevægelser i brystet og underlivet, har vist sig at være akkurat, når den sammenlignes med traditionelt måleudstyr.

Det viser et studie, der blev præsenteret (Abstrakt PA2228) på årets ERS kongres i Madrid omkring begyndelsen af oktober.

Sammen med en app til mobilen har forskerne benyttet den nye smart bluse til at måle vejrtrækningen hos raske mennesker, mens de udførte en række hverdagsaktiviteter, og derfor er blusen nu klar til at blive testet på en mennesker med KOL. Hvis den fortsat er en succes, håber forskerne, at blusen gør det muligt for læger at fjernovervåge patienterne for tidlige tegn på forværringer af deres sygdom. 

Undersøgelsen blev præsenteret på årets ERS af Denise Mannée, ph.d. kandidat ved Radboud University Medical Centre i Holland, og hun fortalte blandt andet, at selv om smart blusen allerede er kendt, bliver den oftest brugt at sportsfolk – professionelle som amatører – men altså ikke til overvågning af syge mennesker.

”Vi ville gerne se, hvorvidt en ’smart’ bluse kunne give et nøjagtigt og mere praktisk alternativ i forhold til den gængse måling af lungefunktion,” forklarede Mannée om blusen, der hedder Hexoskin – som kan registrere hjerterytme og bevægelse samt fornemme, hvordan dens stof strækker sig, når bærerens bryst udvides og sammentrækkes ved vejrtrækning. Disse oplysninger bruges til at måle volumen af den inhalerede og udåndede luft. 

I forsøget bar 15 sunde frivillige blusen, mens de foretog almindelige hverdagsaktiviteter såsom at ligge, stå, sidde, gå på trapper og støvsuge. Herefter blev de samme optagelser lavet blot med det udstyr, man traditionelt måler vejrtrækning med herunder en ansigtsmaske plus en klodset rygsæk.

Efterfølgende sammenlignede forskerne målinger fra de femten personer indsamlet med blusen og med vanligt udstyr og fandt, at resultaterne var meget ens.

Når testpersonerne lå ned var differencen mellem de to former for udstyr bare 0,2 procent, hvilket svarer til et par millimeter luft, i de mere anstrengende aktiviteter var forskellene lidt større eksempelvis ved støvsugning, hvor differencen var 3,1 procent svarende til 40 ml. luft.

”Resultaterne er vigtige, fordi de indikerer, at blusen kan bruges af patienter med behov for at måle deres lungefunktion i deres dagligdag,” lyder der fra Mannée.

Deltagerne i forsøget sagde tilmed, at ’smart’ blusen var behagelig og kunne bæres under deres normale tøj. 

Nu planlægger forskerne at gentage undersøgelsen af ’smart’ blusen med patienter med KOL, men de mener også, at teknologien kan hjælpe andre mennesker med åndedrætslidelser såsom astma, cystisk fibrose eller efter en transplantation. 

”I sidste ende ønsker vi at forbedre patienternes livskvalitet. Hvis vi kan overvåge patienters symptomer, mens de lever deres liv og gør det, de normal gør, kan vi muligvis opdage problemer og behandle dem tidligere, og det kan betyde mindre tid på hospitalet,” runder Mannée af.

Fire danske børn har været ramt af MIS-C som følge af covid-19 infektion

Internationalt er der løbende rapporteret om alvorlig inflammatorisk sygdom hos børn (MIS-C) som følge af infektion med covid-19. Senest har der været flere tilfælde i Sverige. I Danmark er der indtil videre fire tilfælde – og danske børnelæger følger udviklingen tæt.

Forskning skal hjælpe hjertebørn med mentale senfølger

Børn født med en hjertesygdom har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle kognitive og psykosociale senfølger. Nu skal en stor bevilling kortlægge omfang, mulig sammenhæng og i øvrigt sikre bedre hjælp til børnene og deres familier.  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo