Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Ny behandling mod alfa-1-antitrypsinmangel

Som et af de første hospitaler i Danmark har Aarhus Universitetshospital i en lille måned tilbudt ugentlige IV-behandlinger med alfa-1-antitrypsin som standardbehandling til patienter med lungesygdom som følge af alvorlig alfa-1-antitrypsinmangel.

Der har gennem en del år været diskussion om, hvorvidt alfa-1-antitrypsin (A1AT) skal tilbydes som behandling til patienter, der udvikler lungesygdom, fordi de mangler A1AT. Hidtil har vurderingen i Danmark været, at de dokumenterede effekter af behandlingen ikke stod mål med den relativt høje pris, og derfor har patienterne kun kunnet få behandlingen i forbindelse med forskningsprojekter. Men i år er Medicinrådet kommet med en anbefaling om at gøre behandling med A1AT til standardbehandling af patienter med alvorlig A1AT-mangel. 

”Vi følger Medicinrådets anbefaling og har nu sat behandlingen i system, så patienterne kommer her på hospitalet en gang om ugen og får behandling med alfa-1-antitrypsin, som vi giver dem intravenøs. Vi arbejder på, at patienter, der kommer langvejsfra, med tiden kan få behandlingen på deres lokale hospital,” siger Kathrine Bock, afdelingslæge på Lungesygdomme, Aarhus Universitetshospital.

A1AT-mangel skyldes en arvelig genfejl. Patienter med alvorlig A1AT-mangel har risiko for, at lungevævet nedbrydes, og de kan udvikle emfysem og KOL, især hvis de ryger eller tidligere har røget. 

”Men med behandling med alfa-1-antitrypsin kan vi mindske hastigheden, hvormed emfysem og KOL udvikles hos patienten,” forklarer Kathrine Bock og peger på, at der findes flere varianter af alfa-1-antitrypsinmangel. 

”De patienter, vi kan hjælpe, er dem, som har alfa-1-antitrypsinmangel i den homozygote form (ZZ), ligesom der skal være tegn på emfysem på den CT-scanning, som bliver foretaget i forbindelse med udredningen,” lyder det fra Kathrine Bock.

Forskning peger på reduktion i tab af lungevæv

Hidtil har patienter med alfa-1-antitrypsinmangel fået tilbudt samme behandling som KOL-patienter. På Aarhus Universitetshospital har lægerne desuden mulighed for at reducere emfysem enten ved bortoperation af ødelagt væv, ved behandling med ventil, og i sidste ende ved lungetransplantation. Med de ændrede retningslinjer får en del af patienterne med alfa-1-antitrypsinmangel nu en fjerde behandlingsmulighed. 

”De studier, der ligger til grund for Medicinrådets beslutning om at anbefale brug af alfa-1-antitrypsin i behandlingen af patienter med alvorlig alfa-1-antitrypsinmangel, har ikke vist effekt på hverken dødelighed, lungefunktion eller livskvalitet. Til gengæld har man ved CT-scanninger vist en signifikant reduktion i årligt tabt af lungevæv – og det er jo væsentligt for patienterne,” pointerer afdelingslægen. 

Inden en patient sættes i intravenøs behandling med alfa-1-antitrypsin, skal hun igennem grundige forundersøgelser, der omfatter flere scanninger, udvidede lungefunktionsundersøgelser, gangtest og en lang række blodprøver.

Samtidigt er det ifølge Kathrine Bock vigtigt, at patienterne selv er aktive deltagere i at holde emfysem og KOL fra livet. Blandt andet anbefales det, at man lægger cigaretterne på hylden – da rygning ligesom miljøpåvirkninger såsom støv, dampe mm. netop er det, der fremskynder faldet i lungefunktion, og således vil modvirke behandlingens effekt. 

I alt er fem patienter indtil videre begyndt i behandling med A1AT på Aarhus Universitetshospital.