Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskning kaster nyt lys over årsagen til idiopatisk lungefibrose

Ny forskning kan potentielt kaste lys over den mystiske årsag til idiopatisk lungefibrose - en viden der potentielt kan åbne op for nye behandlinger af de sygdomsramte, der har en gennemsnitlig overlevelse på tre-fem år.

Indtil nu har årsagen til idiopatisk lungefibrose (IPF) været ukendt, men ny forskning ledet af University of Exeter og offentliggjort i The Lancet Respiratory Medicine har imidlertid fundet, at korte telomerer - en beskyttende komponent i enderne af vores DNA er knyttet til højere risiko for at have IPF.

Desuden fandt forskere ved hjælp af en kompleks genetisk analysetilgang kaldet Mendelian randomisering, at det er sandsynligt, at de korte telomerer forårsager IPF, i modsætning til at selve sygdommen forårsager forkortelsen af DNA telomererne. 

Det Exeter-baserede forskerteam samarbejdede med Royal Devon & Exeter NHS Foundation Trust og universiteterne i Bath og Leicester samt patienter ramt af IPF. Blandt andet undersøgte forskerne data fra 1.300 deltagere med IPF fra UK Biobank og sammenlignede dem med lignende kohorter for at sikre, at deres resultater blev repliceret. 

”Årsagen til idiopatisk lungefibrose har altid været vanskelig at fastslå, og det har vist sig at være meget udfordrende at udvikle effektive behandlinger. Vores forskning giver det hidtil stærkeste bevis for, at have korte telomerer kan bidrage til årsagen til denne forfærdelige sygdom. Det betyder, at vi kan se efter nye måder at forebygge eller behandle IPF på, og det er en anden grund til at vedtage en sundere livsstil - fordi reduktion af stress og øget motion kan hjælpe med at holde telomerer længere,” forklarer seniorforsker Dr. Chris Scotton, fra University of Exeter Medical School.

Hos raske mennesker bliver telomerer naturligvis kortere, når vi bliver ældre. Men hvis denne forkortelse accelereres, menes det at være en af ​​de medvirkende faktorer til de sundhedsmæssige problemer, som vi kan støde på, når vi bliver ældre. At have mindre beskyttelse i enderne af vores DNA kan forringe vores krops evne til at helbrede eller bekæmpe infektion. 

I Danmark er ca. 100-150 nye tilfælde af idiopatisk lungefibrose (IPF) årligt, mens sygdommen rammer mindst 32.000 mennesker i Storbritannien og tegner sig for en procent af alle britiske dødsfald.

Symptomerne ved IPF minder om andre lungesygdomme, hvorfor diagnosen kan være svær at stille. Mens sygdommen udvikler sig nedbrydes det raske væv i lungerne, der dannes arvæv og vejrtrækningsevnen reduceres.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Feed ikke fundet.

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo