Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Klimaændringer kan resultere i længere og mere intense allergisæsoner

Ny forskning fra University of Michigan peger på, at vi ved udgangen af ​​dette århundrede kan opleve, at pollen vil begynde at spredes 40 dage tidligere i foråret, ligesom allergikere kan se frem til, at sæsonen vil vare yderligere 19 dage, før de høje pollental aftager. 

Stigende temperaturer og øget kuldioxid vil få træer, græs og ukrudt til at producere mere pollen, ligesom allergisæsoner sandsynligvis vil blive længere og mere intense som følge af menneskeskabte klimaændringer.

Ydermere formoder forskerne, at den årlige mængde pollen, der udledes hvert år, stiger op til 200 procent takket være stigende temperaturer og stigende CO2-niveauer.

”Pollen-inducerede luftvejsallergier bliver værre med klimaændringer, derfor kan vores resultater være udgangspunkt for yderligere undersøgelser af klimaændringernes påvirkning af pollen og de deraf følgende helbredskonsekvenser,” pointerer Yingxiao Zhang, kandidatstuderende forskningsassistent i klima-, rumvidenskab og teknik samt førsteforfatter af studiet, der netop er publiceret i Nature Communications

Her har forskere udviklet en model, der undersøger 15 af de mest almindelige pollentyper og forudsiger, hvordan deres produktion vil blive påvirket af forventede ændringer i temperaturer og nedbør.

Herefter kombinerede forskere klimadata med socioøkonomiske scenarier, ligesom de korrelerede deres model med pollendata fra 1995 til 2014.

”Vi håber på at inkludere vores pollen-emissions-model i et nationalt luftkvalitetsprognosesystem for at give forbedrede og klimafølsomme prognoser til offentligheden,” lyder det fra Allison Steiner, professor i klima-, rumvidenskab og teknik, Michigan Engineering, University of Michigan.

Hun mener, at modellen, der er udviklet af hendes team, potentiel vil kunne fremkomme med forudsigelser af allergisæsonen målrettet mod forskellige geografiske regioner.