Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Blodtrykshormon forbundet med øget risiko for diabetes

Blodtrykshormonet aldosteron, der regulerer salt- og væskebalancen, er forbundet med en øget risiko for diabetes - især hos visse etniske grupper.

Det viser en undersøgelse fra Ohio State University College of Medicine, hvor forskerne har fulgt 1.600 personer i 10 år og sammenlignet deres aldosteron-niveauer med risikoen for at udvikle diabetes.

"Aldosteron produceres af binyren. Vi har i et stykke tid vidst, at det øger blodtrykket. Vi har for nylig også fundet ud af, at det også øger insulinresistensen i muskler og hæmmer insulinsekretionen fra bugspytkirtlen. Begge dele øger en persons risiko for at udvikle type 2-diabetes, men spørgsmålet er hvor meget," siger Dr. Joshua J. Joseph, der er chefforsker og endokrinolog ved Ohio State Wexner Medical Center.

Forskerne fulgte 1.600 mennesker på tværs af forskellige befolkninger i 10 år som led i Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. De fandt generelt risikoen for at udvikle type 2-diabetes mere end fordoblet for mennesker, der havde højere niveauer af aldosteron sammenlignet med deltagere med lavere hormonniveauer. Men i visse etniske grupper var effekten endnu større.

Afroamerikanere med høje aldosteronniveauer har næsten en tredoblet øget risiko. Kinesiske amerikanere med højt aldosteron er 10 gange mere tilbøjelige til at udvikle diabetes.

"Jeg så på dette som et løfte til min far, han havde høje niveauer af aldosteron, der bidrog til hans hypertension, og han troede det også kunne være forbundet med hans diabetes. Nu har jeg fået mulighed for at undersøge det, og vi fandt et link til diabetes," fortæller dr. Joseph, der har fået undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association.

Spørgsmålet er dog stadig hvorfor der er så store forskelle i risikoen blandt forskellige etniske grupper. Dr. Joseph mener, at det kan være genetik eller forskelle i saltfølsomhed eller noget andet, og det kræver yderligere undersøgelse.

I første omgang skal han lede et føderalt finansieret klinisk forsøg på Ohio State Wexner Medical Center for at evaluere aldosterons rolle i glukosemetabolismen. Afroamerikanske deltagere, der har prediabetes, vil her tage medicin for at sænke deres aldosteronniveau så man kan studere virkningen på blodsukker og insulin.

"Vi ved, at der er et forhold mellem aldosteron og type 2-diabetes. Nu skal vi finde tærskler, der kan bruges i klinisk pleje og sikre den bedste medicin i behandlingen," siger dr. Joseph.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter