Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Nye retningslinjer: Rygeophør ved udredning og behandling for lungekræft

Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) og Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) har netop udgivet den kliniske retningslinje om rygeophør ved udredning og behandling for lungekræft.

Retningslinjen, der er målrettet klinisk arbejdende sundhedsprofessionelle i det danske sundhedsvæsen, skal blandt andet vejlede personalet i, hvordan et rygestop bliver mest succesfuldt ved udredning og behandling for lungekræft.

Netop lungekræft er den næst-hyppigste kræftform for både kvinder og mænd, der antals- og procentvis rammes stort set ligeværdigt, og ca. 85 procent af danske lungekræfttilfælde kan tilskrives tobaksrygning, mens de resterende ca. 15 procent udvikles på baggrund af inhalation af skadelige stoffer.

Ganske paradoksalt kan lungekræft forebygges, men det har vist sig meget svært at få forebyggelsen til at fungere. Desuden har fokus langt overvejende været på hurtig og bedre udredning, diagnostik og traditionel behandling såsom kirurgi, stråling og kemoterapi og i langt mindre grad på vejledning, hjælp og støtte til rygestop.

Det konkrete formål med de Kliniske retningslinjer for rygeophør ved udredning og behandling for lungekræft er at sikre rygere i denne patientgruppe en optimal hjælp og vejledning i forhold til rygestop, da potentialet og muligheder ved en kombination af rådgivning om rygestop og farmakologisk behandling er lavt hængende og relativt ubenyttede frugter med et enormt potentiale til at forbedre disse patienters muligheder – både på den korte og den lange bane.

  • Anbefalingens første punkt er, at man som sundhedsfaglig personale til alle tider bør tilstræbe et rygestop både under udrednings- og behandlingsforløbet, da effekterne kan være udtalte og på niveau med dem, der kendes fra den konventionelle lungekræftbehandling såsom kirurgi, strålebehandling og kemoterapi.
  • Rådgivningen bør altid gives sammen med farmakologisk behandling, da højner chancen for rygeophør. Vareniclin er dokumenteret mest effektivt, har ingen alvorlige bivirkninger og bør derfor overvejes som førstevalg.
  • Undersøgelser bekræfter, at rygere, der indgår i screeningsprogrammer for lungekræft, og personer med nydiagnosticeret lungekræft, er særligt motiverede for et umiddelbart rygestop. Derfor bør fremtidige screenings-studier for lungekræft have fremme af ryge­stop ved hjælp af rådgivning/farma­kologisk behandling som målsætning.

Læs den kliniske retningslinje her på www.lungecancer.dk