Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Astma og høfeber forbundet med øget risiko for psykiske lidelser

Patienter med astma og høfeber har en øget risiko for at udvikle psykiatriske lidelser, men astmamedicin kan måske reducere risikoen.

Det viser en ny undersøgelse fra Tri-Service General Hospital i Taiwan af over 45.000 personer med allergiske sygdomme, der blev fulgt i 15 år.

Næsten 11 procent af patienterne med almindelige allergiske sygdomme udviklede en psykiatrisk lidelse i den 15-årige periode, sammenlignet med kun 6,7 procent af dem uden - svarende til en 1,66 gange øget risiko.

Selv om tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem allergier og visse psykiatriske eller følelsesmæssige lidelser, er dette den første til at finde en sammenhæng mellem almindelige allergier og den overordnede risiko for at udvikle psykiatriske lidelser.

Astma, allergisk rhinitis (høfeber) og atopisk dermatitis (eksem) er blandt nogle af de mest almindelige allergiske sygdomme, og de kaldes de tre "A" er.

"Som kliniker konstaterede jeg, at nogle patienter med de tre A'er syntes at lide følelsesmæssigt. Derfor ønskede jeg at præcisere, om disse allergiske sygdomme er forbundet med psykiatriske lidelser," siger dr. Nian-Sheng Tzeng, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Psychiatry.

Tidligere undersøgelser har vist om forbindelser mellem allergiske sygdomme og specifikke psykiatriske lidelser eller følelsesmæssige problemer. En undersøgelse i Danmark viste for eksempel, at børn med allergiske sygdomme havde flere følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer.

Men ikke alle tidligere undersøgelser støttede denne sammenhæng. En undersøgelse i Taiwan, tydede eksempelvis på, at høfeber er mindre almindelig hos patienter med skizofreni. Det var klart, at der var behov for mere omfattende undersøgelser for et mere komplet billede.

På trods af den tidligere forskning havde ingen studeret forbindelsen mellem de tre "A" er og den overordnede risiko for at udvikle psykiatriske lidelser. Forskerne gennemgik derfor en omfattende database over sundhedsforsikringskrav i Taiwan, der dækker en 15-årig periode.

Forskerne identificerede 46.647 personer i databasen med allergiske sygdomme og 139.941 uden. I modsætning til tidligere undersøgelser omfattede forskerne patienter i alle aldre. De fandt ud af, at 10,8 procent af personer med allergiske sygdomme i løbet af 15-års perioden udviklede en psykiatrisk lidelse sammenlignet med 6,7 procent af personer uden allergisk sygdom. Dette svarer til en 1,66 gange øget risiko for udvikling af psykiatriske lidelser for personer med allergisk sygdom.

Et nærmere kig på dataene viste, at personer med atopisk dermatitis havde en lavere risiko for at udvikle en psykiatrisk lidelse, mens personer med astma og allergisk rhinitis havde en højere risiko. Interessant nok har forskerne opdaget, at brugen af ​​visse astmapræparater var forbundet med en lavere risiko for psykiatriske lidelser hos astmapatienter.

Så hvorfor kan patienter med visse allergiske sygdomme have større risiko for psykiatriske lidelser?

Forskerne påpeger, at nylig forskning tyder på, at inflammation er forbundet med psykiatriske lidelser, såsom depression og angstlidelser. Da allergier også involverer betændelse, er det muligt, at det kan bidrage til psykiatriske lidelser hos de samme patienter. Den psykologiske stress ved en psykiatrisk lidelse kan også bidrage til fysiske symptomer.

Det nuværende studie undersøgte ikke den potentielle årsag til dette fænomen, og forskere skal lave yderligere undersøgelser for at identificere de præcise mekanismer bag. At vide, at der er en forbindelse mellem allergiske sygdomme og psykiatriske lidelser, kan dog hjælpe lægerne til at hjælpe deres patienter.

"Vi vil gerne lade klinikere, der bekymrer sig om patienter med allergiske sygdomme, vide, at deres risiko for psykiatriske sygdomme kan være højere," siger Tzeng.

"En vurdering af deres følelsesmæssige tilstand og overvågning af deres mentale helbred kan hjælpe med at undgå senere psykiatriske problemer."

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift