Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Protest: Ændringer gennemføres trods DLOs indsigelser

Holger Mosbech

Det er problematisk, at Lægemiddelstyrelsen ikke har en teknisk løsning, som kan understøtte tilskudsændringen for medicin mod astma og KOL, der bliver gennemført den 19. november. Det siger speciallæge, dr.med. og bestyrelsesmedlem i Danske Lungelægers Organisation, Holger Mosbech.

På trods af at processen med at ændre tilskudsstatus for lægemidler mod astma og KOL begyndte tilbage i juni 2014, har Lægemiddelstyrelsen ikke sideløbende formået at implementere et digitalt system, der kan løse problematikken, som opstår i forbindelsen med indførelsen af de ændrede tilskudsregler.

Udfordringen er af teknisk karakter. For selv om tilskudsændringen blev offentliggjort på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside i juni måned, har hverken praktiserende læger eller speciallæger kunne udskrive recepter med tilskudsmarkering, der giver ret til tilskud efter den 19. november, hvor ændringerne træder i kraft – selv om der er tale om en patientgruppe, som oftest får recepter til et år af gangen. Det er ifølge speciallægekonsulent på Klinik for Allergi ved Gentofte Hospital, praktiserende speciallæge og bestyrelsesmedlem i Danske Lungelægers Organisation, Holger Mosbech, et stort problem:

”Jeg forstår ikke, hvorfor man kan indføre tilskudsregler, der ikke er understøttet af det offentliges egen teknologi. Det virker ikke som om, at det er særligt gennemtænkt, selv om Lægemiddelstyrelsen muligvis har lavet ændringerne i den bedste mening,” siger speciallægen, der ikke mener, det er acceptabelt, at Lægemiddelstyrelsen samtidigt fralægger sig ansvaret for, hvordan de praktiserende speciallæger, hospitalslægerne og de praktiserende læger skal håndtere de godt 215.000 patienter, der ifølge Lægemiddelstyrelsen skal have revurderet deres fremtidige behandling.

”Jeg ved ikke, hvordan Lægemiddelstyrelsen forestiller sig, at vi skal holde styr på, hvilke patienter, der skal skifte medicin og hvilke, der ikke skal,” siger Mosbech og fortsætter:

”Skal vi leve op til Lægemiddelstyrelsens krav – og sikre, at patienterne ikke får en meget ubehagelig økonomisk oplevelse, når de kommer for at hente deres sædvanlige medicin efter 19. november – skal vi inden denne dato gennemgå journalerne for alle de 215.000 patienter og tage stilling til, om de opfylder tilskudskriterierne, eller det skal vurderes, om de skal have omstillet deres medicin. Hvis det sidste er tilfældet, skal de kontaktes og igennem en serie undersøgelser."

Mosbech forklarer videre, at lægerne indtil den 19. november ligeledes bliver nødt til at have et dobbelt bogholderi med en blok på bordet, hvor de kan notere navnene på de patienter, der den 19. november skal have slettet alle gamle recepter og udstedt nye recepter med tilskudsmarkering på de samme præparater.

”Det bliver enormt tidskrævende for både læger og patienter,” pointerer Mosbech. 

Lægemiddelstyrelsen beklager den manglede dataløsning

Det er ikke med god vilje, at Lægemiddelstyrelsen på det tekniske plan ikke er parat til at understøtte de tilskudsændringer, man har arbejdet længe på at få gennemført, forklarer sektionsleder for Tilskud i Lægemiddelstyrelsen, Ulla Kirkegaard Madsen:

”Det er på ingen måde optimalt, at lægerne ikke allerede nu kan udskrive recepter med tilskudsmarkering på de præparater, som ændrer status - det er vi udmærket klar over,” siger sektionslederen og fortsætter:

”Vi er enige med lægerne i, at det er problematisk, og kan sagtens forstå, at det giver nogle praktiske udfordringer. Men vi arbejder på, vi kan finde en teknisk løsning, som kan håndtere den slags udfordringer fremover.”

Lægemiddelstyrelsen vil tage en dialog med Lægeforeningen og andre relevante aktører om, hvordan problemet kan løses.

”Det, vi arbejder på, er en teknisk løsning, hvor man fra øjeblikket Lægemiddelstyrelsen træffer en afgørelse, vil være i stand til at kunne lave tilskudsmarkering på recepten, samtidigt med at patienten automatisk får tilskuddet, uanset om der er markering eller ej, helt frem til ændringerne træder i kraft,” forklarer Kirkegaard om drømmescenariet, hvor det ikke bare bliver muligt for lægen at vurdere patienten i forhold til tilskudsklausulerne, men hvor lægen samtidigt vil være i stand til at lave den nye recept, som også udløser tilskud efter ikrafttrædelse.

Lægerne må selv finde midlertidig løsning

Men med de nuværende udfordringer står lægerne alene i forhold til, hvordan de vil løse opgaven med at vurdere deres patienter med astma og KOL, og hvordan de vil sørge for, at patienterne får en recept, der giver ret til tilskud - også efter den 19. november.

I et brev til de praktiserende læger skriver Lægemiddelstyrelsen, at de er opmærksomme på, at det først er teknisk muligt at markere tilskud på recepten fra den 19. november, og at man håber på, at lægerne kan finde en god lokal løsning til at håndtere det i praksis. Den udmelding huer ikke speciallæge Mosbech, der mener, at det bør være Lægemiddelstyrelsen, som kommer med en praktisk løsning på problematikken.

Men ifølge Ulla Kirkegaard Madsen er det med vilje, at løsningen er lagt i hænderne på lægerne ude i klinikker og i praksis:

”Jeg vil være ked af at komme med forslag til, hvad lægerne skal gøre, for det er dem, der ved, hvad der fungerer lokalt,” siger Kirkegaard og anerkender, at en ekstra notesblok på bordet, muligvis kan fungere for nogle af lægerne. Desuden peger hun på, at flere af lægerne har erfaring med at håndtere det, da det ikke er første gang, Lægemiddelstyrelsen gennemfører tilskudsændringer.

Holger Mosbech foreslår, at i stedet for at føre dobbelt ”bogholderi” over patienter, der skal have ny recept efter den 19. november, anerkender Lægemiddelstyrelsen det store ekstra besvær for patienter og læger og lader allerede udskrevne recepter være gældende, indtil de skal fornys. Men det går ifølge Kirkegaard ikke an:

”Rent lovmæssigt kan det ikke lade sig gøre,” siger sektionslederen og peger på, at Lægemiddelstyrelsen ikke har hjemmel i lovgivningen til at lade en eksisterende recept på et givet præparat, der bliver klausuleret efter den 19. november, blive godtaget på apoteket uden markeringen.

”Når et lægemiddel har klausuleret tilskud, så skal der være en tilskudsmarkering, før apoteket kan ekspedere recepten med tilskud - andet er forkert i forhold til loven. Der er dog mulighed for at apoteket kontakter lægen for at afklare, om patienten kan få tilskud,” pointerer Ulla Kirkegaard Madsen.