Nu skal lungemedicinerne danse med dermatologerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

IRF: Patienter med KOL kan skifte fra Spiriva til Braltus

I 2019 kan der potentielt spares over 13 millioner kroner på bare et enkelt lægemiddel, for flere patienter med KOL kan skifte fra Spiriva (LAMA behandling) til den til billigste Braltus.

Det mener Indsatser for Rationel Farmakologi (IRF) i Sundhedsstyrelsen, som også skriver, at patienter med KOL, der behandles med inhaleret langtidsvirkende antikolinergikum (LAMA), kan skifte fra Spiriva til Braltus ved behov for tiotropium, da de to præparater indeholder samme lægemiddelstof og begge har generelt tilskud.

Den væsentligste forskel er holdbarhed og rengøring af de to devices.

Som ved Spiriva via HandiHaler, anvender Braltus kapsler indeholdende inhalationspulver. Ved Braltus benyttes inhalatoren Zonda. Den leverede dosis svarer til 10 mikrogram tiotropium per kapsel for både Spiriva via HandiHaler og Braltus via Zondadevice. Håndtering og brug af Zonda-inhalatoren og HandiHaleren kan i store træk ligestilles. Den væsentligste forskel er holdbarhed og rengøring af de to devices. Zonda-inhalatoren skal smides ud efter brug i 30 dage og kræver ikke regelmæssig rengøring, mens HandiHaleren skal udskiftes efter 12 måneders brug og kræver rengøring mindst en gang om måneden. Braltus og Spiriva er ikke direkte substituerbare.

Braltus Zonda er et par kroner billigere end Spiriva Handihaler pr. daglig dosis. Der er derfor penge at spare for både patienten og de enkelte regioner.

I 2017 blev der brugt 7.194.000 DDD Spiriva og 69.000 DDD Braltus. Billigste pris i 2017 for Spiriva var 11,49 kr. og for Braltus 9,76 kr. Derved kunne besparelsen i 2017 have været knap 12,5 millioner.

Hvis det antages, at forbruget af tiotropium inhalationspulver er det samme i 2019 som i 2017 og prisforskellen mellem Spiriva/Srivasso og Braltus det seneste år er den samme, vil der således kunne opnås en besparelse på knap 13,5 millioner kr. årligt (medstat.dk) ved at skifte fra Spiriva/Srivasso til Braltus, skriver Indsatser for Rationel Farmakologi.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter