Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Rigshospitalet etablerer enhed for søvnkirurgi

En nyetableret enhed på Rigshospitalet, Dansk Enhed for Søvnkirurg, skal hjælpe svært søvnplagede danskere med at få deres søvn tilbage. Enheden samler og optimerer udredning og kirurgisk behandling og benytter, som de første i Danmark, diagnostiske kikkertundersøgelser i udredningen.

Snorken, træthed og dårlig søvn er et stort problem for størstedelen af de omtrent 50.000 danskere, der lider af obstruktiv søvnapnø (OSA). En sygdom der kan medføre forskellige grader af dagstræthed, koncentrationsbesvær samt nedsat korttidshukommelse, og som ubehandlet kan lede til en øget risiko for hjerte-kar sygdomme, blodpropper, forhøjet blodtryk og type-diabetes.

Derfor skal den ny enhed hjælpe patienter med obstruktiv søvnapnø, der ikke har gavn af den medicinske behandling:

”Man ved, at op mod 40 procent af patienter med søvnapnø desværre ikke kan anvende standardbehandlingen, og derfor kan gå i lang tid uden behandling. Det er de patienter, vi nu kan tilbyde et sted at gå hen,” fortæller Eva Kirkegaard Kiær, speciallæge i Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk Klinik, Rigshospitalet og en af initiativtagerne til centret. 

”Rigtig mange af disse patienter kender ikke årsagen til deres søvnproblemer, og derfor bliver de heller ikke behandlet optimalt, hvis overhovedet. Det er blandt andet her, at vi kan hjælpe,” forklarer speciallægen. 

Unik diagnostisk kikkertundersøgelse 

Som det eneste sted i Danmark benytter Dansk Enhed for Søvnkirurgi nemlig en søvnendoskopi, der er en kikkertundersøgelse foretaget under kortvarig bedøvelse, til at finde årsagen til søvnproblemerne:

”Vi undersøger med en fleksibel kikkert via næsen, hvor i svælget en eventuel sammenklapning opstår under søvnen, og på den baggrund skræddersyr vi behandlingen til den enkelte patient, siger Eva Kirkegaard Kiær og understreger, at den medicinske behandling af patienter med søvnapnø fortsat ligger hos Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet, og de to enheder har et tæt tværfagligt samarbejde, ligesom patienten ofte vil have været i forløb der, inden de kommer til Dansk Enhed for Søvnkirurgi.

Der er mange muligheder for at finde den rigtige behandling, når patienten er udredt. Det kan være forskellige former for kirurgi eventuel sammen med en snorkeskinne. Kirurgisk tilbyder enheden forskellige former for radiofrekvens- og laseroperationer på gane og mandler samt i visse tilfælde robotbehandling af tungerod og strubelåg: 

”Hos nogle patienter tilbyder vi også at lave mindre indgreb, der kan lette patientens fortsatte behandling med CPAP-apparatet. Ved en del patienter anbefaler vi en kombination af de forskellige behandlinger for at opnå det bedste resultat,” slutter Eva Kirkegaard Kiær.

Middel mod søvnapnø og narkolepsi godkendt i EU

Sunosi (solriamfetol) er blevet godkendt af EU som middel til at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne (EDS) hos voksne med narkolepsi (med eller uden kataplexi) eller obstruktiv søvnapnø.

Medicinrådet godkender human alfa-1-antitrypsin

Medicinrådet har netop godkendt human alfa-1-antitrypsin (Respreeza og Prolastina) som henholdsvis vedligeholdelsesbehandling og langvarig supplerende behandling af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel.

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder. 

Medicinrådet opretter fagudvalg for type 2-diabetes

For første gang skal Medicinrådet have et fagudvalg for type 2-diabetes. Det nye fagudvalg skal bl.a. bistå Medicinrådet i at udvikle en ny vejledning til behandling af type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter