Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kvinder med astma får oftere fertilitetsbehandling

Kvinder med astma har oftere behov for hjælp til at blive gravide, end kvinder uden astma har. Det viser ny forskning fra Hvidovre Hospital, som også peger på, at særligt kvinder med astma over 35 år langt oftere har behov for fertilitetsbehandling for at blive gravide, end deres medsøstre uden astma. 

Afsættet til studiet var en undren. Charlotte Ulrik, professor og overlæge ved Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, har i mere end et årti ledet den eneste klinik i landet, hvor alle gravide kvinder, der skal føde på hospitalet, bliver tilbudt astma kontroller gennem hele graviditeten.

”Det slog mig, at en stor del af de kvinder, der kommer i ambulatoriet, har været igennem fertilitetsbehandling for at blive gravide,” fortæller professoren og fortsætter:

”Det var så bemærkelsesværdigt, at vi besluttede at kigge nærmere på det.”

Derfor fulgte professoren og hendes kollegaer 932 gravide kvinder med astma og 2757 gravide uden, og undersøgelserne viste tydeligt, at sygdommen kan være en hindring, når man gerne vil være gravid.

”Vi ved allerede, at der - sammenlignet med kvinder < 35 - er dobbelt så mange kvinder over 35 år, der får hjælp til at blive gravide. Det er ikke usædvanligt, for det er efterhånden alment kendt, at fertiliteten daler med årene. Men når vi kigger på kvinder med astma, der er over 35 år, sker der en tredobling af, hvor mange der har været i fertilitetsbehandling,” fortæller Charlotte Ulrik.

Derfor sørger hun altid for at tage en snak om fertilitet og astma, når en af hendes patienter begynder at tale om at få børn.

”Når jeg ser unge kvinder med astma i klinikken, snakker vi også om graviditet, og jeg nævner, at hvis man har god astmakontrol, på det tidspunkt man forsøger at blive gravid, tyder alt på, at chancerne for at blive gravid er bedre,” siger Charlotte Ulrik og peger på, at bedre astmakontrol betyder mindre inflammation i luftvejene, og formentlig også i resten af kroppen, og derfor bedre chance for graviditet.

Husk medicin før og under hele graviditeten

”Som astmatiker har man inflammation og irritation i luftvejene. Og målinger med forskellige markører viser, at man også har inflammation andre steder i kroppen,” forklarer Ulrik og understreger, at der muligvis er en forbindelse mellem irritationstilstanden og det befrugtede æg, der skal sætte sig fast i livmoderen.

”Derfor er det vigtigt, at patienten passer sin forebyggende behandling, hvis hun går med tanker om at blive gravid.”

Professoren pointerer desuden, at patienten skal fortsætte med sin behandling gennem hele graviditeten, for et stort studie har tidligere vist, at hvis kvinden har dårlig astmakontrol i det første trimester, er risikoen for misdannelser hos barnet større.

”Nogle patienter er måske bekymrede for, at deres medicin vil påvirke det barn, de venter, men sådan forholder det sig ikke, så længe astmamedicinen ikke anvendes i høje doser. Tværtimod er der mange gode grunde til at passe sin vanlige astmabehandling, hvis man gerne vil have nogle børn,” slutter professor Charlotte Ulrik.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter