Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hunde kan lugte sig frem til Pseudomonas aeruginosa

Medicinske sporhunde kan skelne mellem Pseudomonas aeruginosa og andre bakterielle patogener, der ofte påvirker personer med cystisk fibrose. Hundene kan spore bakterierne ved at snuse til en væske, hvori der er dyrket bakterier.

Forskere ved Imperial College London og Royal Brompton Hospital har i samarbejde med Medical Detection Dogs charity undersøgt, om medicinske sporhunde med deres lugtesans kunne skelne Pseudomonas aeruginosa fra andre bakterier, der er almindelige hos mennesker med cystisk fibrose.

Håbet er, at denne metode vil kunne resultere i en mere overkommelig og mindre invasiv metode til screening af luftvejsinfektioner i lungerne hos CF-patienter.

For at teste om det kunne fungere, blev hundene trænet og testet på specifikke prøver, og under øvelserne blev korrekt identifikation af prøver med Pseudomonas aeruginosa belønnet. Efter den begyndende træning blev hundene i en randomiseret, computergenereret sekvens præsenteret for positive dyrkede prøver af Pseudomonas aeruginosa, øvrige dyrkede bakterier eller steril væske. Når en af hundene enten stoppede op eller satte sig ned ved Pseudomonas aeruginosa-prøven blev den ligeledes belønnet.

Prøverne blev derefter præsenteret i fire dobbeltblindet testscenarier:

  • Pseudomonas aeruginosa versus andre bakterier, kendt af hundene, hvilket resultererede i korrekt signalering ved en Pseudomonas aeruginosa prøve på 94,2 procent med en specificitet på 98,5 procent.
  • Pseudomonas aeruginosa kontra bakterier, hundene ikke tidligere havde stiftet bekendtskab med. Her opretholder to ud af tre hunde følsomheden med over 90 procent.
  • Fortyndingsforsøg med fortyndinger på 1:1.000 blev følsomheden 93,8 procent og specificiteten 94,9 procent konstant opretholdt.
  • Og slutteligt et forsøg med mixede multiorganismekulturer, hvor hundene stadig identificerer Pseudomonas aeruginosa med en følsomhed på 86,5 procent og en specificitet på 84,1 procent. 

Ifølge forskerne viser resultaterne, hvordan de trænede hunde kan spore mulige indikatorer for infektion og sygdom med en høj grad af nøjagtighed. 

”Det er en virkelig spændende udvikling. Avanceret teknologier til at påvise infektioner i eksempelvis åndedrættet har været vanskelige at få til at fungere. Den vellykkede træning af hundene og sporing af dyrkede prøver vil blive brugt som fundament for at teste autentiske patientprøver,” siger professor Jane Davies fra Imperial College London og en af de førende forskere bag studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet  European Respiratory Journal.

Samtidigt peger professoren på, at mennesker med cystisk fibrose ultimativt vil kunne overvåge deres lungeinfektioner hjemmefra ved at sende deres prøver til kontrol, som foretages med hjælp fra medicinske sporhunde.

Forskerteamet planlægger at undersøge muligheden for at bruge medicinske sporingshunde til at identificere infektion fra patientprøver ved hjælp af kliniske prøver såsom sputum, ophostet væv og ånde.

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter