Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kvinder med PCOS har større risiko for at få vejrtrækningsproblemer

ERS: Kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er mere tilbøjelige til at medføre nedsat lungekapacitet.

Det viser data fra en engelsk undersøgelse, som blev præsenteret (Abstract PA5390) på European Respiratory Society, ERS-kongressen i Madrid i begyndelsen af oktober. 

Mens PCOS er mest kendt for hormonelt at påvirke kvinders æggestokke, forårsage uregelmæssig menstruation, infertilitet og andre symptomer, antyder det nye engelske studie, at PCOS også kan være ansvarlig for en nedsat lungekapacitet hos nogle kvinder, hvilket kan føre til åndenød.

En af forskerne bag studiet dr. Diana van der Plaat, som er RESPIRE 3 stipendiat ved National Heart and Lung Institute, Imperial Collage London, England forklarer:

”Vi har tendens til at tænke på eksempelvis en lungesygdom som KOL som værende mere almindelige blandt mænd og rygere, men en andel patienter med KOL har aldrig røget. I de senere år har der tilmed været en stigning i lungesygdom samt dødsfald hos kvinder, og det vil vi gerne undersøge.”

Samtidigt forklarer van der Plaat, at gruppens forskning i PCOS er en delundersøgelse af et stort studie, der kigger nærmere på hormonelle faktorer og lungesundhed hos kvinder. Og da PCOS er meget almindeligt – det menes, at omtrent hver sjette kvinde er påvirket af sygdomme - derfor er det vigtigt at finde ud af, om tilstanden er forbundet med et dårligt helbred i lungerne.

I studiet indgik data fra lungefunktionsmålinger fra 182.619 kvinder fra det engelske biobankprojekt, ligesom forskerne brugte tidligere publiceret data om PCOS fra internationale studier.

Øget risiko for nedsat lungefunktion

De tidlige resultater fra studiet antydede, at kvinder med PCOS var ti procent mere tilbøjelige til at have en nedsat lungefunktion sammenlignet med andre kvinder.

”Studiet viste, at kvinder med PCOS har en lille men øget risiko for at have nedsat lungefunktion, og dermed viste vi med undersøgelsen, at PCOS kan påvirke andre dele af en kvindes krop end bare hendes reproduktive organer. Vi er nødt til at undersøge, hvorfor kvinder med PCOS også kan have et ringere lungehelbred,” lyder det fra dr. Diana van der Plaat.

Hvorfor PCOS og lungefunktion muligvis er forbundet, viste resultaterne ikke, men forbindelsen er muligvis relateret til insulinniveauer og diabetes. Kvinder med PCOS er kendt for at have en højere risiko for at udvikle diabetes, hvilket igen er kendt for at været forbundet med en lavere lungefunktion.

DCS laver vejledninger om sektorovergange

Helt ekstraordinært er Dansk Cardiologisk Selskab, DCS, lige nu i gang med at sikre, at der er vejledninger tilgængelige for både hospitalslæger og praktiserende læger, som kan smidiggøre overgangen mellem sektorerne.

Ekspertuddannelse i kardiologi skal styrke kompetencer og mindske risiko for fejl

Mangel på tid og resurser og høje produktions-krav øger risikoen for fejl. For kardiologer og for deres patienter kan det have alvorlige konsekvenser. En gruppe kardiologer har derfor taget initiativ til en formaliseret ekspertuddannelse – i første omgang vil uddannelsen rette sig mod speciallæger i arvelige hjertesygdomme. 

Hjerteforeningen: Ingen tjekker om anbefalinger følges

På hjertekarområdet, såvel som alle andre sygdomsområder, findes der adskillige typer af behandlingsvejledninger, guidelines, forløbsprogrammer, referenceprogrammer osv. Og fælles for dem alle er, at ingen ved, om de bliver implementeret i det danske sundhedsvæsen. For det er der ingen, der holder øje med.

Diskussion på DCS-efterårsmøde: Skal alle have PCSK9-hæmmere?

Et LDL-niveau på under 1.8 mmol/L hos patienter med hjertekarsygdom anses i dag for at være tilstrækkeligt lavt. Med PCSK9-hæmmere vil man dog være i stand til at sænke LDL-kolesterolet til et endnu lavere niveau, end hvad man hidtil har opnået med statiner.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter