Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Klimaændringer kan påvirke RVS virus i fremtiden

En ny undersøgelse peger i retning af, at klimaforandringer kan ændre RVS-luftvejsinfektioner således, at de bliver mindre alvorlige men til gengæld mere almindelige. 

En gruppe forskere fra Princeton University, US, har studeret de årlige udbrud af respiratorisk syncytial virus i en af de første undersøgelser af, hvordan klimaforandringer kan påvirke sygdomme, der overføres fra person til person.

Forskerne fandt ud af, at selvom udbrud af RVS virus kunne blive mindre alvorlige, kan infektionerne blive mere almindelige, hvilket kan betyde, at folk bliver mere sårbare over for virussen på langt sigt – særligt børn. 

Et af de første studier, der har undersøgt effekten af ​​klimaændringer i forhold til sygdomme som influenza, der overføres direkte fra person til person, peger i retning af, at højere temperaturer og øget nedbør kan gøre udbrud mindre alvorlige, men mere almindelige, især i Nordamerika. 

Forskerne fra Princeton University studerede, hvordan klimaforhold påvirker årlige udbrud af respiratorisk syncytial virus (RSV) i USA og Mexico, hvor den fælles patogen kan forårsage alvorlige luftvejsinfektioner. Ved hjælp af observationer af RSV-infektion fra USA og data på statsniveau fra Mexico skabte forskerne en model af virussens forløb i løbet af året. 

Forskerne rapporterede i tidsskriftet Nature Communications, at RSV-epidemier er underlagt forskellige klimafaktorer afhængigt af, hvor man befinder sig. Udsving i luftfugtighed er drivkraften bag virussens spredning i tempererede nordlige områder, mens RSV-epidemier følger regntiden i tropiske egne. Virussen styres af både luftfugtighed og regn i områder såsom Mexicos Sinaloa-stat, hvor klimaet svinger. Her topper epidemien typisk to gange hvert år.

Da forskerne kombinerede deres resultater med klimaforandringsmodeller, fandt de, at mens udbrud af RSV generelt bliver mindre alvorlige, skiftede virussens topinfektionscyklus nordpå, forklarer førsteforfatter Rachel Baker, postdoktorisk forskningsassistent på Princeton Environmental Institute (PEI) ).

”Lige nu ser vi RSV-udbrud hele året i tropiske områder. I størstedelen af ​​USA ser vi årlige sæsonudbrud uden udbrud i sommermånederne, og vi ser toårige dynamikker i de nordlige dele af USA, hvor der er stort antal udbrud hvert andet år, ”fortæller Baker og fortsætter: 

”Det er de mønstre, der kan bevæge sig nordpå. Med tiden vil vi se få af de toårige udbrud og flere af de vedholdende tropiske slags. Vi forudsiger også et tidligere udbrud af epidemien.”

I studiet fandt forskerne, at i takt med klimaændringerne vil man se færre individuelle tilfælde af RSV-epidemier og i stedet være mere ens fra år til år. 

”Vi burde forvente at se flere udbrud uden for RSV-sæsonen, derfor bør sundhedsvæsenet være forberedt på ændringer i timingen og hyppigheden af ​​udbruddene,” forklarer Baker og fortsætter: 

”Ændring af epidemiernes mønstre kan også ændre den alder, hvor børn får RSV – det er noget, vi håber at kigge nærmere på i fremtidige studier, for jo tidligere et barn får RSV-virussen, jo mere sandsynligt er det, at de bliver indlagt på hospitalet.”

Middel mod søvnapnø og narkolepsi godkendt i EU

Sunosi (solriamfetol) er blevet godkendt af EU som middel til at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne (EDS) hos voksne med narkolepsi (med eller uden kataplexi) eller obstruktiv søvnapnø.

Medicinrådet godkender human alfa-1-antitrypsin

Medicinrådet har netop godkendt human alfa-1-antitrypsin (Respreeza og Prolastina) som henholdsvis vedligeholdelsesbehandling og langvarig supplerende behandling af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel.

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder. 

Medicinrådet opretter fagudvalg for type 2-diabetes

For første gang skal Medicinrådet have et fagudvalg for type 2-diabetes. Det nye fagudvalg skal bl.a. bistå Medicinrådet i at udvikle en ny vejledning til behandling af type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter