Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserGravide med ukontrolleret astma risikerer at barnet skades

Kvinder med astma, der lider af alvorlige symptomer, mens de er gravide, står over for større risici for helbredsproblemer både for sig selv og deres babyer sammenlignet med kvinder med velkontrolleret astma.

Det viser en undersøgelse, offentliggjort i European Respiratory Journal, der inkluderede data for mere end 100.000 graviditeter, hvor kvinder med astma, der oplevede svære symptomer, var mere tilbøjelige til at lide af højt blodtryk (graviditetsinduceret hypertension) og den potentielt alvorlige tilstand præeklampsi. 

Den viste også, at babyer, der blev født af kvinder, som havde astmaanfald, var i større risiko for at have en lav fødselsvægt eller blive født for tidligt eller med en medfødt abnormalitet, såsom hjertefejl eller læbespalte. Børnenes risiko for at få astma og lungebetændelse var også højere i de første fem leveår. 

Forskerne siger, at disse fund er vigtige, fordi det er kendt, at en stor del af kvinder med astma formindsker eller holder op med at tage astmamedicin under deres graviditet.

Forskningen blev ledet af Dr. Kawsari Abdullah, stipendiat ved Børnehospitalet i Ontario, Research Institute i Ottawa, Canada. Mens han gennemførte undersøgelsen, arbejdede Dr. Abdullah på The Hospital for Sick Children (SickKids) i programmet Child Health Evaluative Sciences (CHES) i Toronto. 

”Astma er den mest almindelige kroniske sygdom hos gravide - den rammer otte–13 procent gravide kvinder på verdensplan. Hvis astma kontrolleres dårligt, kan patienter lide af alvorlige symptomer som vejrtrækningsproblemer, hoste eller følelse af åndenød eller spænding. Tidligere forskning har vist, at en ud af hver tredje gravide med astma vil have alvorlige symptomer, så vi er nødt til at forstå, hvad sygdommen betyder for kvinder og for deres babyer, ” lyder det fra Dr. Kawsari Abdullah. 

Dr. Abdullah og hendes kolleger studerede 103.424 graviditeter hos 58.524 kvinder med astma, der boede i provinsen Ontario i Canada mellem april 2003 og marts 2012, heriblandt 4.455 graviditeter hos 2.663 kvinder, der oplevede svære symptomer, mens de var gravide. Det betyder, at de enten besøgte deres læge mindst fem gange på grund af deres astmasymptomer, eller tog på akutafdelingen eller blev indlagt for astma mindst en gang under graviditeten.

De sammenlignede gravide med astma, der havde oplevet svære symptomer, med gravide, hvis astma var godt kontrolleret. De fandt, at de, der havde astmaanfald, var omkring 30 procent mere tilbøjelige til at lide af præeklampsi og omkring 17 procent mere tilbøjelige til at lide af højt blodtryk under graviditeten.

Resultaterne viste, at babyer født af mødre, der havde astmaanfald, mens de var gravide, var ca. 14 procent mere tilbøjelige til at have en lav fødselsvægt, omkring 14 procent mere tilbøjelige til at blive født for tidligt og omkring 21 procent mere tilbøjelige til at få en medfødt abnormalitet. 

Børns risiko for at udvikle astma frem til fem års alder var 23 procent højere, hvis deres mor havde oplevet svære astmasymptomer i graviditeten, og deres risiko for lungebetændelse var omkring 12 procent højere.

”Det er den største undersøgelse, der ser på risiko forbundet med svære astmasymptomer i graviditeten, og det er også den første, der viser de langsigtede virkninger på børn op til fem års alderen. Vores resultater styrker data fra mindre undersøgelser om, at ukontrolleret astma kan være dårligt for mødre og deres babyer. Næsten 40 procent af gravide kvinder mindsker eller holder op med at tage astmamedicin, fordi de er bange for, at det kan være skadeligt for deres ufødte babyer. Imidlertid viser vores undersøgelse, at alvorlige astmasymptomer udgør en større risiko for mor og baby,” siger Dr. Teresa To, seniorforsker i undersøgelsen og seniorforsker ved SickKids – hun fortsætter:

”Denne undersøgelse forklarer ikke, hvorfor astmaanfald bidrager til alle disse sundhedsmæssige problemer, men den sandsynlige mekanisme er reduceret iltforsyning til moren og derfor også til babyen i livmoderen.”

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter