Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Teenagere der sover længe har øget risiko for at få astma

Teenagere, der foretrækker at være sent oppe og sove længe om morgenen, er i øget risiko for at få astma og allergier sammenlignet med de unge, der sover og vågner tidligere.

Det viser ny forskning offentliggjort i ERJ Open Research, hvor forskerne bag studiet siger, at data understreger betydningen af ​​tidspunktet, teenagere sover på og samtidigt åbner op for ny forskning om, hvordan søvn påvirker teenagers respiratoriske helbred. 

Undersøgelsen blev anført af Dr. Subhabrata Moitra fra divisionen af ​​lungemedicin ved University of Alberta, Canada. Han siger: 

”Astma og allergiske sygdomme er almindelige hos børn og unge over hele verden, og sygdommenes udbredelse er stigende. Vi kender nogle af grundene til denne stigning, såsom eksponering for forurening og tobaksrøg, men vi er stadig nødt til at finde ud af mere. Man ved, at søvn og søvnhormonet melatonin påvirker astma, så vi ønskede at finde ud af, om unges præference for at blive sent oppe eller at gå tidligt i seng kunne påvirke risikoen for at få astma.”

Undersøgelsen involverede 1.684 unge fra Vestbengalen, Indien, i alderen 13-14 år, som deltog i studiet Performance, hvor de blandt andet blev spurgt ind til hvæsende vejrtrækning, astma og symptomer på allergisk rhinitis såsom løbende næse og nysen. Deltagerne blev ligeledes stillet en række spørgsmål for at bedømme, om de var 'aftentyper', 'morgentyper' eller midt imellem - spørgsmål som eksempelvis hvilket tidspunkt på aftenen eller natten de følte sig trætte, hvornår de vågnede, og hvor trætte de følte sig om morgenen.

Forskere sammenlignede teenagernes symptomer med deres søvnpræferencer under hensyntagen til andre faktorer, der er kendt for at påvirke astma og allergier, såsom hvor deltagerne bor, om deres familiemedlemmer ryger mm. 

De fandt, at risikoen for at få astma var omkring tre gange større hos teenagere, der foretrak at sove senere sammenlignet med dem, der kunne lide at sove tidligere. Data viste også, at risikoen for at få allergisk rhinitis var dobbelt så høj hos de, der sov sent sammenlignet med dem, der gik tidligere i seng. 

”Vores resultater antyder, at der er en forbindelse mellem de unges foretrukne tid at falde i søvn på og astma og allergier hos teenagere. Og selv om vi ikke kan være sikre på, at det at blive sent oppe forårsager astma, ved vi, at søvnhormonet melatonin ofte er ude af synk hos dem, der går sent i seng, og det kan have indflydelse på teenagers allergiske respons,” lyder det fra Dr. Moitra, der fortsætter: 

”Vi ved også, at børn og unge i stigende grad udsættes for lyset fra deres mobiltelefoner, tablets og andre enheder, når de er vågne sent om aftenen. Det er muligt, at en opmuntring til teenagere om at lægge deres apparater fra sig og komme i seng lidt tidligere, ville hjælpe med at mindske risikoen for astma og allergier. Det er noget, vi har brug for at studere yderligere.”

Professor Thierry Troosters, præsident for ERS, siger:

”Vi er nødt til at vide meget mere om, hvorfor der er en stigning i astma og allergier hos børn og teenager og forhåbentlig finde måder at reducere disse forhold. Dette er det første studie, der undersøger den mulige rolle, som forskellige søvnpræferencer har for teenagernes risiko for astma og allergier, og det åbner en interessant og vigtig ny retning for forskningen."