Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Studie antyder: Personlig medicin gavner børn med astma

Første forsøg med personlig medicin til børn og teenagere med astma peger på, at der også er fordele ved denne behandling til børn.

Forsøget, der sammenligner patienter behandlet efter små genetiske forskelle med patienter behandlet i henhold til eksisterende retningslinjer, er den første af sin art blandt børn og teenagere.

Forskerne bag studiet siger, at der er behov for opfølgende forskning, alligevel antyder deres fund, at børns astmasymptomer ville kunne styres bedre med personaliserede behandlinger. 

”Astma er en almindelig tilstand hos børn, der forårsager hoste, hvæsende vejrtrækning og åndedrætsbesvær. Vi har en række lægemidler, der generelt er effektive til behandling af børn med astma, men de fungerer ikke lige godt for alle børn. Vi tror, ​​at genetiske forskelle kan have en effekt på, om disse lægemidler virker, og det er det, vi ønskede at undersøge i denne undersøgelse,” forklarer Dr. Tom Ruffles, konsulent i pædiatrisk respiratorisk medicin ved Royal Alexandra Children's Hospital, Brighton & Sussex Medical School, UK, som har været en del af holdet bag studiet.

Forskningen involverede 241 børn i alderen 12 til 18 år, som alle blev behandlet for astma af deres praktiserende læger. Børnene blev opdelt i to grupper, hvoraf den ene blev behandlet i henhold til eksisterende retningslinjer, mens den anden gruppe børn fik medicin baseret på bestemte genetiske forskelle (deltagernes genotype).

Personlig medicin til børn

Behandling efter genotype betød, at børnene gav en celleprøve taget som skrap fra indersiden af ​​kinderne, hvorefter prøverne blev testet for forskellige versioner af et bestemt gen ved hjælp af en test, der var ganske billig.

Forskerne testede for en lille forskel i genet, der indeholder information til fremstilling af beta-2-receptoren, som er det molekyle, der er rettet mod astmabehandlinger. Derfor mener forskere, at forskellige versioner af genet til fremstilling af denne receptor kan påvirke, hvor godt diverse behandlinger fungerer.

Tidligere undersøgelser tyder på, at størstedelen af ​​børn med astma vil have fordel af standardbehandling med den forebyggende behandling salmeterol ud over inhalationssteroider. Imidlertid har omkring en ud af syv børn en lille genetisk forskel, der betyder, at brug af denne medicin faktisk kan resultere i, at disse børn har flere astmasymptomer.

I dette forsøg blev børn i gruppen, som fik personlig medicin og tillige havde den genetiske forskel, behandlet med en alternativ astmamedicin nemlig montelukast.

Forskere fulgte børnene i et år for at overvåge deres livskvalitet med en score mellem en og syv i henhold til, hvordan deres symptomer var, om deres normale aktiviteter var begrænset af deres astma, og hvordan deres astma fik dem til at føle sig.

De sammenlignede den gennemsnitlige score for gruppen af ​​børn, der fik medicin på baggrund af deres genetik, med den gennemsnitlige score for børn, der blev behandlet i henhold til den nuværende praksis, der ikke involverer nogen genetisk testning, og fandt kun en lille forbedring på 0,16 med dem, der modtog personlig pleje.

Men da forskerne specifikt kiggede på de børn, der havde den lille genetisk forskel, fandt de en større forskel, idet denne gruppe børn oplevede en gennemsnitlig forbedring på 0,42 i deres livskvalitetsscore. Forskerne siger, at dette kan oversættes til, børnene med genforskellen havde en mærkbart bedre livskvalitet.

”Disse resultater er meget lovende, fordi de viser for første gang, at det kan være en fordel at teste for visse genetiske forskelle hos børn med astma og vælge medicin i henhold til disse forskelle. I denne undersøgelse så vi kun en beskeden effekt, men det kan til dels skyldes, at børnenes astma generelt var meget godt kontrolleret, og kun nogle få børn oplevede alvorlige symptomer i løbet af 12-måneders perioden. Større forsøg med fokus på dem med dårligere astmakontrol kan hjælpe os med at bestemme den virkelige fordel i personlig medicin til børn,” lyder det fra forskerholdets leder, professor Somnath Mukhopadhyay, formand for pædiatri ved Royal Alexandra Children's Hospital, Brighton & Sussex Medical School, UK.

KOL-inhalator med en ny type bæremolekyler

Medicinalvirksomheden AstraZeneca har i deres Aerosphere inhalator skabt en ny teknologi, der skal sikre, at medicinen på bedre vis når helt ned i de fineste dele af patientens luftveje. Det sker blandt andet ved hjælp af amfifile fosfolipidmolekyler.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter