Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Antibiotika til børn under to år kan øge risiko for kroniske sygdomme

Børn under to år, der får antibiotika, har større risiko for at udvikle blandt andet børneastma, åndedrætsallergier og eksem ifølge et studie, der er skrevet af ​​forskere fra Mayo Clinic og Rutgers University.

Mens tidligere studier har kigget på brugen af ​​antibiotika i forbindelse med specifikke sygdomme, er dette den første undersøgelse, der ser på effekten på tværs af mange sygdomme.

I undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Mayo Clinic Proceedings, kiggede forskerne på 14.572 børn født i Olmsted County, Minn., mellem 2003 og 2011, hvoraf 70 procent fik udskrevet mindst en antibiotikarecept i løbet af deres første to år primært til respiratoriske problemer eller øreinfektioner. 

Studiets resultater stemmer overens med hypotesen om, at sammensætningen af ​​mikrobiomet - billioner af gavnlige mikroorganismer, der lever i og på vores kroppe - spiller en alvorlig rolle i den tidlige udvikling af immunitet, stofskifte og adfærd. 

”Udviklingen af ​​lægemiddelresistente bakterier eksemplificerer en utilsigtet konsekvens af overforbrug af antibiotika,” forklarer medforfatter Martin Blaser, direktør for Center for avanceret bioteknologi og medicin ved Rutgers University, New Jersey, US. og fortsætter:

”Den stigende forekomst af sundhedsmæssige forhold, der begynder i barndommen, har udløst bekymring over eksponeringer med antibiotika i vigtige udviklingsperioder på grund af behandlingens indvirkning på mikrobiomet.” 

Mens tidligere studier har kigget på påvirkning af ​​antibiotika set i forhold til enkelte sygdomme, er dette den første undersøgelse til at se på effekten på tværs af mange sygdomme. Undersøgelsen viste, at antibiotika var forbundet med metaboliske sygdomme (fedme, overvægt) og immunologiske sygdomme (astma, fødevareallergi, høfeber samt kognitive tilstande eller lidelser (ADHD, autisme), men effekten varierede blandt de forskellige antibiotika.

Cefalosporiner var forbundet med den største risiko for flere sygdomme og specielt i forhold til autisme og fødevareallergi. 

Forskere fandt også, at risikoen steg ved flere antibiotikabehandlinger, og når børnene blev behandlet tidligt i livet - især inden for de første seks måneder. 

”Resultaterne fra Olmsted County peger på brede og forsinkede effekt af eksponeringer med antibiotika i den tidlige barndom og bør ændre lægernes praksis i, hvor ofte de ordinerer antibiotika, især til milde sygdomstilstande,” pointerer Blaser.

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter