Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Ekspressionen af mindst en T2-biomarkør mere udbredt ved svær astma

ERS: I studiet Breathe, der har sit udgangspunkt på Lungemedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital, beskriver forskere, distributionen og niveauet af co-eksistens mellem T2-biomarkører in real life-astmapatienter med mild til moderat eller svær astma.

Patienter med T2-high astma har i varierende grad effekt af de forskellige biologiske behandlinger, derfor har forskere fra Breathe-studiet forsøgt at beskrive distribution og niveauer af co-ekspression af de forskellige T2-biomarkører, der bruges til at sub-typebestemme T2-high og T2-low astma i en population og efterfølgende beskrive sammenhængen med kliniske egenskaber og komobiditeter. 

I Breathe bestod studiepopulationen af 859 danske og svenske patienter, heraf 762 med mild til moderat astma og 97 patienter med svær astma ifølge ATS/ERS guidelines. De T2-markører, der indgik i Breathe, var blodeosinofile, FeNO, IgE og når muligt sputum eosinofiler, ligesom forskerne vurderede eksacerbationsrate og symptomscore, som blev analyseret i forhold til astmasværhedsgrad og T2-biomarkørekspression. 

”Vi kiggede først på forhøjet T2-biomarkører baseret på blodeosinofile, FeNO og IgE i alle deltagerne og sammenlignede herefter gruppen af astmapatienter med mild til moderat astma med gruppen, der havde svær astma,” fortalte Ditte Klein, ph.d. og seniorforsker ved Lungemedicinsk Forskningsenhed, Bispebjerg Hospital søndag på årets ERS kongres, hvor studiet blev præsenteret som en E-poster ID 1102. Hun fortsætter:

”Vi fandt, at ekspressionen af mindst en T2-biomarkør var mere udbredt hos patienter med svær astma end blandt dem med mild til moderat astma.” 

Blandt deltagere med svær astma kom T2 biomarkøren til udtryk hos 66 procent af deltagerne, mens det blot var hos 56 procent af patienterne med mild til moderat astma.

Da forskerne inkluderede sputum eosinofile i kombination med blodeosinofile som T2 biomarkør, var billedet det samme, hvor flere patienter med svær astma end med mild til moderat astma havde mindst en T2-biomarkør i prøverne. 

Herefter kiggede forskerne på patienter, der havde mindst en forhøjet T2-biomarkør og fandt, at co-ekspression af to eller tre T2-biomarkør var mere udtalt hos patienter med svær astma sammenlignet med patienter med mild til moderat astma. 

”I gruppen med svær astma blev de 97 deltagere opdelt i en T2-high eller T2-low gruppe baseret på deres blodeosinofile, og der var ingen signifikant forskel i symptomscore og eksacerbationsrate mellem de to grupper,” sagde Klein.

I studiet fandt forskerne dermed, at to tredjedele af patienterne med svær astma og omtrent halvdelen af deltagerne med mild til moderat astma havde mindst en forhøjet T2-biomarkør.