Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Kronisk rhinosinuitis er en vigtig komorbiditet hos astmapatienter med bronkiektasi

AAAAI: Patienter med astma og bronkiektasi, der ligeledes havde kronisk rhinosinuitis, bruger i højere grad sundhedsvæsenet, viser ny forskning. 

Kronisk rhinosinuitis (CRS) - en tilstand, hvor tilstoppet næse, ansigtstryk og tykt næseudflåd varer ud over 12 uger, selv med medicin - er en komorbiditet for patienter med astma og bronkiektasi, viser ny forskning, der præsenteres i sin helhed ved American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI) årsmøde mellem den 25. og 28. februar. 

I studiet har forskere gennemgået elektroniske lægejournaler på patienter med astma og CRS og/eller bronkiektasi i årene mellem 1988 og 2021. ICD-koder blev brugt til at identificere astma og CRS, mens CT-scanninger blev brugt til en positiv diagnose på bronkiektasi.

”Vi undersøgte brugen af ​​orale kortikosteroider, antibiotikakure og skadestuebesøg og/eller hospitalsindlæggelser forbundet med disse tilstande,” fortæller Margaret S. Kim, MD og hovedforfatter bag undersøgelsen. Hun fortsætter:

”Astmapatienter med både kronisk rhinosinuitis og bronkiektasi havde højere odds ratio for alle de faktorer, vi undersøgte.”

Øget brug af sundhedsvæsenet

Forskere identificerede 5.038 patienter med astma, som havde fået lavet en CT-scanning, hvoraf 19 procent havde bronkiektasi, 39 procent havde kronisk rhinosinuitis og 9,8 procent havde begge sygdomme. 

Patienter med astma og bronkiektasi var mere tilbøjelige til at have kronisk rhinosinuitis end patienter uden bronkiektasi (51 procent sammenlignet med 36 procent).

Desuden havde astmatikere med begge tilstande højere odds ratio for forbrug af orale kortikosteroider på 2,3, en 3,0 højere odds ratio for antibiotikabrug og 1,6 højere odds ratio for hospitalsindlæggelse eller skadestuebesøg. Resultater var de samme efter kontrol for alder, køn og race.

Ifølge forskerne bag studiet identificerer resultaterne en undergruppe af patienter, dem med kronisk rhinosinuitis, astma og bronkiektasi, som har et øget brug af sundhedsvæsenet. Ved at identificere denne vigtige komorbiditet, der skal screenes for, kan sundhedspersonale tage proaktive skridt til at forbedre patientbehandlingen hos disse patienter.