Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Bronkitis i barneårene øger risikoen for lungeproblemer som voksen

Bronkitis i den tidlige barndom kan muligvis  øge risikoen for lungesygdomme senere i livet, viser en stor undersøgelse af mennesker, der er blevet fulgt i over 40 år. 

Forskerne bag undersøgelsen, der er offentliggjort i BMJ Open Respiratory Research, fandt, at australske børn, der havde bronkitis mindst én gang før de fyldte syv, var mere tilbøjelige til at få lungeproblemer som midaldrende.

Specialisterne fastslog også, at de lungesygdomme, som børnene led af, da de nåede en alder af 53, normalt var astma og lungebetændelse, snarere end kronisk bronkitis eller KOL.

Resultaterne kommer fra en af ​​verdens ældste undersøgelser, Tasmanian Longitudinal Health Study, hvor 8.583 mennesker, der blev født i Tasmanien i 1961 og startede i skole i 1968 er blevet fulgt.

”Dette er det første meget langsigtede prospektive studie, der har undersøgt sammenhængen mellem sværhedsgraden af ​​bronkitis i barndommen og lungehelbredet som voksen. Vi har allerede set, at børn med langvarig bakteriel bronkitis har øget risiko for alvorlig kronisk infektionssygdom efter to til fem år. Derfor dokumenterer undersøgelser som vores risikoen for, at symptomatiske børn udvikler lungesygdomme såsom astma og lungefunktionsændringer frem til voksenlivet,” fortæller hovedforfatter Dr. Jennifer Perret, Melbourne School of Population and Global Health.

Få alvorlige tilfælde

Forskerne fandt forbindelse mellem barndomsbronkitis og voksnes lungeproblem ved at kortlægge de oprindelige deltageres helbred, dengang de deltog i undersøgelsen. Deltagerne blev gennemsnitligt fulgt i 46 år, og 42 procent af dem udfyldte ydermere et spørgeskema mellem 2012-2016, hvor de henviste til lægediagnosticerede lungesygdomme, ligesom de deltog i en klinisk undersøgelse. 

Ved at kategorisere deltagerne i grupper baseret på antallet og varigheden af ​​episoder med bronkitis og/eller ’en løs, raslende eller brysthoste’, fandt forskerne, at jo oftere en deltager var blevet diagnosticeret af en læge som havende lungebetændelse og astma [som voksen], jo mere sandsynligt var det, at deltageren havde bronkitis som barn.

Tallene i den mest alvorlige undergruppe var små (der var blot 42 deltagere i denne kategori, og af disse havde kun 14 aktuel astma som midaldrende), men tendenserne på tværs af bronkitis sværhedsgradskategorier var signifikante.

”Sammenlignet med flertallet, der aldrig havde bronkitis, var der en trinvis stigning i risikoen for senere astma og lungebetændelse, som forstærkedes, jo oftere en person havde lidt af bronkitis som barn, og især hvis de havde tilbagevendende episoder, som var forlænget i mindst en måneds varighed. Det er bemærkelsesværdigt, at forbindelsen med senere aktiv astma hos voksne blev set for deltagere, der ikke havde astma eller en hvæsende vejrtrækning i barndommen,” lyder der fra Dr. Jennifer Perret.

Forskere håber, at undersøgelsen vil hjælpe læger med at identificere børn, der kunne drage fordel af mere omhyggelig overvågning og tidligere indgreb for at sikre dem et bedre helbred i voksenlivet.