Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Mennesker med lungesygdomme bruger ørerne inden hospitalsbesøg

På Vejle Sygehus har man udviklet en række podcasts, der skal forberede lungepatienter på, hvad der er i vente ved den konsultation, vedkommende skal til. Det har man gjort, da erfaring viser, at pamfletter og pjecer ikke altid giver den ro og tryghed, patienterne har behov for.

Når man skal på hospitalet og undersøges for en alvorlig lungesygdom som kræft, søvnapnø eller KOL, kan det være rart at føle sig forberedt på, hvad der skal ske, uden at skulle brug lang tid på skriftligt informationsmateriale, som måske ikke altid er så nemt tilgængeligt og forståeligt.

Som det øvrige sundhedsvæsen har Medicinsk Afdeling på Vejle Sygehus tidligere stort set kun benyttet den skriftlige information af deres patienter, men det har ikke fungeret optimalt. Derfor har man set på andre muligheder og på det faktum, at mennesker i dag får deres information fra forskellige kanaler ud over de skriftlige herunder radio, TV og streamingtjenester – og dermed også gennem podcasts.

”Vi har tænkt, at podcasten kan fungere som et supplement til den information, nogle patienter søger i pamfletter, pjecer og andet skriftligt informationsmateriale. Men den kan også være et alternativ for dem, som ikke helt kan overskue at læse det skriftlige materiale, vi sender ud,” fortæller Ingeborg Farver-Vestergaard, klinisk psykolog ved Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus, Sygehus Lillebælt.

Podcast kan forberede patienterne

I første omgang har Medicinsk Afdeling i samarbejde med virksomheden Medicinske Podcasts og med projektbevillinger fra Novo Nordisk Fonden samt Idéforum på Sygehus Lillebælt udviklet tre forskellige podcasts, der skal forberede patienter på undersøgelser i forbindelse med udredning for lungekræft, søvnapnø og KOL. 

”På vores afdeling ønsker vi at sætte patienten først. Derfor vil vi gøre vores bedste for at give information på den måde, der passer patienten bedst,” siger Ejler Ejlersen, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus.

Podcastene er lavet på baggrund af interviews med patienter og sundhedsprofessionelle og tager udgangspunkt i det forløb, patienten skal igennem samt de følelser og spørgsmål, de ofte har.

I podcasten giver læger og/eller sygeplejersker en introduktion til, hvad der skal foregå, når patienter møder op på hospitalet, og det sundhedsfaglige personale understreger i podcasten, at det er helt acceptabelt og vigtigt at give udtryk for de tanker, følelser og spørgsmål, patienterne har om hospitalsforløbet og om deres lungesygdom.

”Vi ønsker at gøre podcasten så målrettet og vedkommende som muligt, derfor har vi lagt stor vægt på, at det er en læge fra den klinik, hvor patienten skal til undersøgelse, som indtaler podcasten,” pointerer Ejler Ejlersen.

Et rigtigt menneske

En anden årsag, til at det er læger og sygeplejersker fra Sygehus Lillebælt, som indtaler de tre podcasts, er, at man gerne vil give patienten en oplevelse af at blive taget imod af et rigtigt menneske og ikke af et system.

”Hvor skriftligt materiale hurtigt kan komme til at opleves som meget formelt, kan podcasten noget andet. Vi vil gerne give indtryk af, at vi er mennesker, som tager imod andre mennesker. Det er med andre ord sundhedspersonalet på afdelingen, som er afsendere og ikke sygehuset – som uden tvivl er afsender på det skriftlige materiale,” forklarer Ingeborg Farver-Vestergaard og fortæller, at det samtidigt er vigtigt at give patienterne et overblik over det, der skal ske.

”Det er også dét, vi hører fra patienterne - nemlig at de har brug for at få skabt et overblik, for det kan være utroligt forvirrende at skulle igennem eksempelvis en udredning for lungekræft med mange forskellige undersøgelser, blodprøver og andet. At have et overblik giver patienterne noget ro, hvilket gør det nemmere at tage den information ind, der handler om de helt specifikke ting,” understreger Farver-Vestergaard.

Løbende evaluering af de tre podcasts

Et forskerhold på afdelingen er i øjeblikket i gang med en større evaluering af både patienters og de sundhedsprofessionelles oplevelser af de tre podcasts, der for indeværende er produceret. Interviews, spørgeskemaer og lydoptagelser af konsultationer mellem læge og patient giver et detaljeret indblik i, hvilken rolle podcasten spiller for patienterne.

I besvarelserne ser det ud som om, at de sundhedsprofessionelle er bekymrede i forhold til eget sprogbrug, de var nervøse for, om de var for direkte og hårde, når de snakkede om mistanke om kræft og alvorlig sygdom.

Patienterne derimod oplevede det helt anderledes. De fandt det befriende, at der blev talt om det, de frygtede, for de ønskede en realistisk og direkte information.

Adgang til podcasts

Podcastene er offentlige tilgængelige, og kan lyttes via Medicinsk Afdeling i Vejles hjemmeside: https://sygehuslillebaelt.dk/afdelinger/vejle-sygehus/medicinsk-afdeling/patienter-og-parorende/podcast