Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Lungeforeningen: Hver anden bruger ikke inhalationsmedicin korrekt

Selv om folkesygdommen KOL er skyld i ti procent af alle medicinske indlæggelser, får hver anden lungesyge dansker ikke den optimale virkning af sin inhalationsmedicin på grund af forkert brug.

Det oplyser Lungeforeningen, der med kampagnen ”Pust nu - Hiv, Host, Hvæs” sammen med PensionDanmark nu sætter fokus på symptomerne på KOL. I forbindelse med den internationale lungedag den 16. november blev der lavet lungefunktionsmålinger 32 steder i landet med nem adgang for borgerne.

Undersøgelser har vist, at op mod halvdelen af dem, der bruger inhalationsmedicin, har en fejlagtig inhalationsteknik eller ikke får klargjort inhalatoren korrekt. Dermed opnår de ikke den optimale kliniske virkning af medicinen. Det kan betyde nedsat lungefunktion, unødvendige bivirkninger, dårlig livskvalitet og for tidlig død.

Derfor tilbyder alle landets apoteker et inhalationstjek, når man kommer for at hente medicin, der skal indtages gennem en inhalator eller spacer. Op mod 50.000 gange hvert år tager en borger imod apotekets tilbud, der hedder ’Tjek på inhalation’.

Samarbejde skal finde flere syge

400.000 danskere anslås at lide af lungesygdommen KOL, men kun halvdelen er i behandling, og sygdommen er skyld i 10 procent af alle medicinske indlæggelser.

Derfor er Lungeforeningen og PensionDanmark  gået sammen om at styrke opmærksomheden om sygdommen, som alene i 2020 kostede mere end 3.300 danskere livet.

”KOL er en sygdom, der kommer snigende, og derfor er det vigtigt at kende symptomerne, så man kan reagere i tide. Opdager man sygdommen på et tidligt stadie, kan man gennem tiltag som rygestop og regelmæssig motion bremse udviklingen og med stor sandsynlighed fastholde et godt liv, hvor man fortsat kan passe sit job,” siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.