Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Studie afslører: Bakterier i daginstitutioner har forbindelser med børns lungesundhed

ERS: Bestemte kombinationer af bakterier fundet i støv i daginstitutioner er blevet forbundet med hvæsen hos små børn - en hvæsen der hos den gruppe børn ofte er et tidligt tegn på astma.

Det viser en fransk undersøgelse, som blev præsenteret på årets international lungekongres i Milano.

Nogle børn tilbringer potentielt mange timer i daginstitution hver uge, og forskning antyder, at forholdene i daginstitutioner kan påvirke helbredet i luftvejene i den tidlige barndom.

Ny forskning antyder, hvorfor dét at gå i daginstitution kan påvirke børns lungehelbred, ligesom det peger videre mod hvilke foranstaltninger, man kan tage for at mindske risikoen for astma

”Små børn kommer i kontakt med de bakterier, der er i daginstitutioner, både via deres hud, deres mund og ved at indånde dem. Så vi kan forvente, at denne eksponering vil have en indvirkning på børns lunger, der er i udvikling, via de forskellige mikrobiota, der opstår i børns luftveje, tarm eller på huden,” sagde Dr. Annabelle Bédard, da hun præsenterede sin forskning. Hun er forsker ved Inserm (Det Franske Nationale Institut for Sundhed og Medicinsk Forskning) i Paris, Frankrig.

En særlig støvsuger

Forskerne brugte en særlig tilpasset støvsuger til at indsamle prøver af støv fra gulvet i 103 forskellige daginstitutioner i Paris-regionen. Derefter identificerede de forskellige typer bakterier, der blev fundet i hver prøve, ved genetiske analyser.

Samtidig blev forældrene til 515 børn, der gik i daginstitutionerne, spurgt om deres børn oplevede luftvejssymptomer som hvæsen. Børnene var i gennemsnit omkring to år gamle.

”Hos børn under tre år betragtes hvæsen som et tidligt tegn på astma. Vores forskning antyder, at der er forskelle i risikoen for tilbagevendende hvæsen afhængigt af blandinger af bakterier i daginstitutionens miljø. Nu skal vi forstå, hvilke faktorer der påvirker dette bakteriesamfund, for eksempel hvordan rummene rengøres og ventileres, og hvordan den indendørs luftkvalitet er. Det og fremtidige resultater fra andre undersøgelser kan hjælpe med at forstå, hvordan man forbedrer forholdene og informerer om sundhedsstrategier for at forebygge kroniske luftvejssygdomme som astma hos børn,” sagde Dr. Bédard.

Øget risiko for hvæsen

Baseret på de typer bakterier, der blev fundet i prøverne, kunne forskerne gruppere mikrobiota-blandinger fra daginstitutionerne i fire brede kategorier. En af disse kategorier, hvor to forskellige bakterier kaldet Streptococcus og Lactococcus dominerede, var forbundet med en øget risiko for hvæsen sammenlignet med den mere almindelige kategori (en blanding af Streptococcus, Neisseria og Haemophilus bakterier).

Dr. Bédard og hendes kolleger vil nu udforske disse faktorer, og hvordan de påvirker støv-mikrobiota og børns luftvejshelbred. De vil også fortsætte med at undersøge de børn, der gik i daginstitution for at se, om de senere udvikler astma.

Formand for European Respiratory Society-gruppen for pædiatrisk astma og allergi, Professor Angela Zacharasiewicz, siger om forskningen:

”Der er bakterier og andre mikrober, som lever omkring os, og vi begynder at forstå, at de kan have positive og negative virkninger på sundheden i vores luftveje. Vi har stadig meget at lære om disse komplekse samfund og hvordan vores kroppe reagerer på dem. Dette studie antyder en sammenhæng mellem den respiratoriske sundhed hos småbørn og blandingen af bakterier i deres daginstitutioner. Forhåbentlig vil en bedre forståelse af disse interaktioner hjælpe os med at skabe de sundeste miljøer for vores små børn, så de kan vokse og trives.”

ERS