Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Spædbørn med fødevareallergi risikerer at få astma og nedsat lungefunktion

En international undersøgelse, der blev ledet af Murdoch Children's Research Institute fandt, at det at have fødevareallergi som spædbarn er forbundet med en øget risiko for både astma og nedsat lungevækst ved seksårsalderen.

Forskningen er den første af sin slags, som har undersøgt forholdet mellem diæt og provokations-bekræftet fødevareallergi som spædbarn og astma og dårligere lungehelbred senere i barndommen.

Den australske undersøgelse involverede 5.276 spædbørn fra HealthNuts-studiet, der fik lavet priktest af almindelige fødevareallergener, herunder jordnødder og æg, samt orale udfordringer af mad for at teste for fødevareallergi. Ved seksårsalderen blev børnene fulgt op med yderligere fødevareallergi- og lungefunktionstests.

Studiet fandt, at ved seksårsalderen meldte 13,7 procent af deltagerne tilbage om en astmadiagnose. Babyer med fødevareallergi havde næsten fire gange større risiko for at udvikle astma ved seksårsalderen sammenlignet med børn uden fødevareallergi. Effekten var størst hos børn, hvis fødevareallergi fortsatte indtil seksårsalderen, i modsætning til dem der var vokset fra deres allergi. Børn med fødevareallergi havde også større risiko for at have nedsat lungefunktion.

Dårligere respiratorisk outcome

”Fødevareallergi i spædbarnsalderen, uanset om den brændte ud eller ej, var forbundet med dårligere respiratorisk outcome hos børn. Det er et bekymrende forhold, da nedsat lungevækst i barndommen er forbundet med sundhedsproblemer i voksenalderen, herunder luftvejs- og hjertelidelser,” sagde Rachel Peters, associeret professor fra Murdoch Children's Research Institute og førende researcher på HealthNuts-studiet.

”Lungeudvikling er relateret til børns højde og vægt, og børn med fødevareallergi kan være lavere og lettere sammenlignet med deres jævnaldrende uden allergi. Det kan forklare forbindelsen mellem fødevareallergi og lungefunktion. Der er også lignende immunresponser involveret i udviklingen af både fødevareallergi og astma. Væksten af spædbørn med fødevareallergi bør overvåges, og vi opfordrer til at en diætist har børn, der undgår mad på grund af deres allergi, under opsyn, så ernæringen kan tilpasses for at sikre sund vækst.”

Fødevareallergi påvirker 10 procent af spædbørn og 5 procent af børn og unge.